НАТО распоређује додатних 200 припадника на западном Балкану

Танјуг
НАТО распоређује додатних 200 припадника на западном Балкану

РИМ - НАТО ће од данас до 16. октобра распоредити око 200 припадника новоформираних Савезничких снага за реаговање (АРФ) на Западни Балкан, како би започели с тренинзима и били спремни да помогну припадницима Кфора.

Из Кфора је саопштено да је ово први пут да су распоређени припадници АРФ-а од како је та формација успостављена у јулу ове године, и додаје се да ће 50 припадника Оперативног тима за везу и извиђање унутар АРФ-а бити распоређено у АП Косову и Метохији, док ће остали бити распоређени у Сјеверној Македонији.

‘‘Распоређено особље увјежбаваће се како би се одржао висок ниво спремности и тестирале вјештине и процедуре да се брзо распореде велике снаге. Дио управе АРФ-а биће привремено интегрисан у командну структуру мисије Кфора, са задатком да се утврде логистичке, инфраструктурне и оперативне потребе за Кфор, што треба да представља значајно оснажење стања Кфора’’, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је АРФ ‘‘стратешка, високо припремљена снага спремна на дјеловање на више подручја’’.

‘‘У стању је да се распореди у кратком року’’, наводи се у саопштењу.

Из Алијансе је саопштено да распоређивање снага АРФ-а, заједно са текућим распоређивањем Стратешких резервних снага најављених раније мјесеца, ‘‘шаље јасну поруку’’ ријешености НАТО-а да очува мир и стабилност у региону, и говори о спремности Алијансе да брзо реагује.

Савезничка команда у Напуљу (СКН) блиско прати ситуацију на Западном Балкану, који је у саопштењу означен као стратешки важан за Алијансу.

‘‘Напетости које се понављају и некоординисани потези подигли су ниво забринутости код савезника и партнера НАТО-а о миру широм Косова, стабилности у региону и безбједности трупа НАТО-а и партнера’’, наводи се у саопштењу.

Додаје се да СКН пружа подршку Кфору у имплементацији мандата који се базира на резолуцији УН 1244 из 1999. године, како би се осигурало сигурно и безбједно окружење за ‘‘све народе и заједнице које живе на Косову’’ и како би се свима омогућила слобода кретања у сваком моменту.

‘‘Припадници Кфора дјелују као треће-позивци, у блиској сарадњи са косовском полицијом и снагама мисије Еулекса, који су први и други позивци’’, стоји у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана