НАТО: БиХ, Украјина и Грузија добијају нови статус, оне теже чланству

ГС
НАТО: БиХ, Украјина и Грузија добијају нови статус, оне теже чланству

Стални комитет Парламентарне скупштине НАТО-а планира да да нови статус за оне нације које, како наводе из поменутог савеза, теже да се придруже Алијанси и да званично одреди Украјину, као и БиХ и Грузију као НАТО кандидате.

Ови статуси треба да буду ратификовани током прољетног засједања у Софији крајем маја.

Украјина, Грузија и БиХ добиле би, како наводи Кликс, статус кандидата у НАТО-у. Тзв. Косово је било парламентарни посматрач и постаће придружени члан, а Малта ће добити придружено чланство, наводи се у саопштењу на званичној страници НАТО-а.

На скупштини је учествовало више од 40 делегата НАТО-а. На састанку су делегати поздравили Шведску, најновијег савезника НАТО-а, а шведски парламентарци су овом првом састанку присуствовали као пуноправни чланови.

Естонска премијерка Каја Калас је у свом говору нагласила да врата НАТО-а треба да остану отворена, јер то чини Алијансу јачом.

Посланици НАТО-а су такође припремили своје почетне препоруке о томе како шефови савезничких држава и влада треба да ојачају колективну одбрану и одвраћање, трансформишу НАТО и остану у потпуности посвећени побједи Украјине.

Ове препоруке ће бити разматране на самиту у Вашингтону од 9. до 11. јула ове године, а коначне препоруке Скупштине за самит НАТО-а у главном граду САД-а о кандидатима биће претходно усаглашене током прољећног засједања у Софији, у Бугарској, крајем маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана