Настављено суђење Новалићу, у суд стигли кинески респиратори

Срна, Агенције
Foto: Кликс

САРАЈЕВО- Саслушањем два свједока одбране оптуженог Фахрудина Солака, данас је у Суду БиХ настављено суђење федералном премијеру Фадилу Новалићу и осталима у вези са набавком 100 кинеских респиратора у вриједности од 10.530.000 КМ.

У Суд БиХ су стигли и спорни респиратори, који би требало да буду презентовани у судници.

На прошлом рочишту је настављено излагање налаза Леандра Пекије, биомедицинског инжењера и стручњака за медицинске апарате.
Вјештак је по наредби Тужилаштва изнио оцјену респиратора АЦМ 812А, који је увезен у ФБиХ у прољеће 2020. године. Пекија је навео да је сам произвођач из Кине у упутству за употребу навео да се овај апарат користи приликом транспорта, у хитним случајевима и да није наведено да је намијењен за јединице интензивне његе.

-Да сам ја произвођач, ја бих то написао масним словима - казао је вјештак.

Осим Новалићу, суди се министру финансија ФБиХ Јелки Милићевић, некадашњем директору Федералне управе цивилне заштите Фахрудину Солаку и власнику предузећа "Сребрена малина" Фикрету Хоџићу због спорне набавке 100 кинеских респиратора у вриједности од 10.530.000 КМ.
Новалић, Солак и Хоџић оптужени су за удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са злоупотребом положаја или овлаштења, те примањем награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Оптужница их терети и за прање новца, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фалсификовање службене исправе и повреду обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана