Настављено суђење Цикотићу: Вјештачени штетни уговори о продаји оружја

Срна
Настављено суђење Цикотићу: Вјештачени штетни уговори о продаји оружја

САРАЈЕВО - Свједок Тужилаштва БиХ, вјештак Берко Зечевић говорио је данас на суђењу бившем министру безбједности у Савјету министара Селми Цикотићу оптуженом за злоупотребу положаја, о штетностима и неправилностима измјена уговора о продаји оружја.

Зечевић је рекао да је анализирао 11.000 страница материјала у вези са уговорима о продаји наоружања фирми “Скаут”, који датирају из 2003. и 2004. године и навео да је утврдио да испоруке нису до краја реализоване.

Према његовим ријечима, приликом израде анекса уговора, седам до осам година послије, извршене су измјене, а није се утврдило шта је преостала количина у односу на оно што је испоручено 2004. и 2005. године.

Зечевић је излагање своје анализе, коју је радио двије године, почео са измјенама уговора склопљеног 29. јула 2004. године и вриједног око 1,3 милиона долара. Он је напоменуо да је продаја била планирана по принципу “видјели сте, купили сте”, што значи да се нису могле улагати накнадне рекламације.

Он је рекао да је фирма “Скаут” иницирала измјене, које је поднијела помоћнику министра одбране БиХ за логистику, а које је он доставио тадашњем министру Селми Цикотићу и његовим замјеницима, преноси “Бирн”.

Анексом три, како је навео, извршена је измјена количине оружја.

- Смањене су количине старије генерације. Повећане су количине модерног оружја за које постоји потражња на тржишту - рекао је Зечевић и додао да је намјера БиХ била да се ријеши нежељених залиха.

Он је устврдио да је тиме вриједност уговора смањена за око 308.000 долара у односу на првобитни уговор иако је анексом стриктно било наведено да се цијена не мијења.

- То је штета за Министарство одбране, јер је основни циљ било смањење залиха, а не перспективног оружја -  истакао је Зечевић.

Вјештак је рекао да је с доласком новог министра 2012. године направљена рекапитулација преосталих обавеза и да је једна од табела “фризирана”. Зечевић је напоменуо да је Суд БиХ донио одлуку по којој Министарство одбране у Савјету министара треба измирити обавезе према “Скауту” или платити 20 милиона.

Оптужница терети Цикотића да је од 2009. до 2011. године злоупотријебио службени положај тако што је незаконито погодовао фирми “Скаут” на штету Министарства одбране, којим је тада руководио, приликом плана извоза и продаје вишкова застарјелог оружја, муниције и војне опреме.

Он је оптужен да је оштетио буџет БиХ за 9,7 милиона КМ.

Цикотић је, као службено лице у органима извршне власти у БиХ, својим радњама проузроковао штету по буџет БиХ и прибавио другоме имовинску корист у великом износу, чиме је починио продужено кривично дјело злоупотреба положаја или овлаштења, наводи се у оптужници.

Зечевић ће изношење налаза наставити 21. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана