Настављени протести испред ОХР-а, Шмит би могао данас да саопшти одлуку

Агенције
Foto: Анадолија

САРАЈЕВО - У Сарајеву су данас настављени протести грађана против евентуалне одлуке Кристијана Шмита о измијени Изборног закона БиХ и Устава ФБиХ.

Неколико хиљада грађана окупило се у понедјељак навече испред зграде Канцеларије високог (ОХР), а протести су настављени и у јуче ујутру када се окупио мањи број грађана.

Према незваничним информацијама Шмит, ће данас послијеподне ће саопштити своју одлуку, а она ће се односити на заштиту интегритета изборног процеса. Остале измјена евентуално Изборног закона и Устава ФБиХ наводно ће бити наметнуте евентуално накнадно.

Како сазнаје Н1 биће уведена казна до 30.000 КМ, Централној изборној комисији даје се право да се с кандидатске лисе уклони особа која је лично одговорна за кршења, а ту је и могућност да се искључи странка или странке или коалиције, као и независни кандидат или кандидати који крше Изборни закон БиХ.

Између осталог мијења се и дио закона који се односи на именовање чланова општинске изборне комисије, па у случају да се именовање новог члана комисије или члана који га замјењује не изврши у законом прописаном року, допушта се Централној изборној комисији БиХ да изврши њихово именовање.

У Изборни закон се додаје и нови став, према којем је забрањена злоупотреба права на учествовање у раду бирачког одбора фиктивним представљањем из члана 7.3 овог закона.

Измјенама закона носиоцу изборне дужности није дозвољена ни злоупотреба јавних ресурса, односно укључивање државних службеника који су подређени кандидату у обављање послова током радног времена ради промоцију кандидата или политичких субјеката.

Такође забрањује се кориштење просторија јавних институција и тијела за радње предизборне кампање, при чему кориштење истих просторија није гарантовано другим кандидатима и политичким субјектима под истим условима.

Исто се односи и на средстава комуникације, информативних услуга, уредске опреме јавних установа и тијела за изборну кампању.

У дијелу који се очекује да ће данас саопштити Кристијан Шмит је и забрана злоупотребе кориштење превозних средстава у власништву државних, ентитетских, градских, кантоналних или општинских органа и организација без накнаде или по сниженој цијени за кампању.

Такође, спријечиће се и прикупљање потписа или изборна кампања коју спроводе особе које обављају изабране дужности или су државни службеници, током службених радњи или догађаја које организује јавна институција или тијело.

Између осталог наметнутом одлуком мијења се и члан којим је забрањено лажно представљање у име било које политичке странке, коалиције листе независних кандидата или независног кандидата.

Сједињене Америчке Државе снажно подржавају рад и одлуке ОХР-а, укључујући и и кориштење бонских овлашћења - поручио је амбасадор Сједињених Америчких Држава у БиХ, Мајкл Марфи.

Он је нагласио да се политика Сједињених Америчких Држава остала иста, те да снажно подржавају територијални интегритет и суверенитет БиХ.

-Сједињене Америчке Државе подржавају јак ОХР и овлаштења која има у циљу јачања институција БиХ. То свакако укључује и кориштење бонских овласти. То су овласти које се користе онда када сматра високи представник да су неопходне. По том питању политика САД од 1995. године је остала иста и није се мијењала -  рекао је Марфи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана