Народни посланици поново "преварили" своје гласаче

Маријана Миљић Бјеловук
Народни посланици поново "преварили" своје гласаче

БАЊАЛУКА - Највећи дио посланика републичког парламента који су освојили мандат одборника у својим општинама на локалним изборима отворено каже да га неће прихватити, док други још вијећају, а има и оних који наводе да ће бити како градоначелник каже.

Чак за 39 посланика Народне скупштине РС грађани су на одржаним локалним изборима могли гласати, а јуче нисмо успјели пронаћи нити једног од њих да отворено каже да ће прихватити мандат освојен на локалном нивоу. Према ријечима аналитичара, то је само потврда да су по ко зна који пут грађани преварени.

Најзвучнија имена из републичког парламента нашла су се на листи својих странака за Скупштину града Бањалука и они отворено кажу да су њихова имена на гласачким листићима била само да би привукла што више гласова.

- Моја идеја од почетка је била да покушам присуством на листи побољшати резултат партије унутар Бањалуке. Најреалнија је опција да остајем у Народној скупштини, што значи да ћу вратити мандат који сам освојио на локалним изборима - рекао је “Гласу” СНСД-ов посланик Младен Илић који је освојио мандат у Скупштини града Бањалука.

Чак три посланика ПДП-а улазе у Скупштину града Бањалука и то Небојша Дринић, Мирна Савић Бањац и Тања Вукомановић, али нико од њих није се јуче јављао на наше позиве, тако да нисмо успјели добити коментар о томе која им је фотеља милија.

С друге стране, посланик УС-а у Народној скупштини РС Александар Трнинић, који је освојио највише гласова и мандат одборника у Лакташима, зна гдје ће.

- Освојени мандат одборника враћам првој наредној особи са моје листе у Лакташима. Настављам да дјелујем као посланик. Не мислим да су бирачи преварени. На челу сам одбора странке у Лакташима и он ће доносити одлуке, а одборници их само спроводити - казао је “Гласу” Трнинић.

И посланик СДС-а Милан Касаповић, који је освојио мандат у Скупштини општине Теслић, наводи да остаје у посланичким клупама те поручује да се нашао на листи те странке на одржаним локалним изборима како би дао свој максимални допринос и привукао што више гласова.

Посланик ДЕМОС-а Споменка Стевановић такође је освојила мандат у Скупштини града Зворник, а за сада ће, како ствари стоје, остати као и њене колеге у посланичким клупама.

- Још нисмо имали сједницу Предсједништва странке на локалном нивоу. Не могу говорити у име посланика Синише Мијатовића (ДЕМОС), који је такође освојио мандат за Скупштину града Зворника, али највјероватније ћемо и ја и он вратити освојене мандате - казала је “Гласу” Стевановићева.

Мандат у Скупштини града Зворника освојио је и СНСД-ов посланик Зоран Стевановић који, за разлику од својих колега, каже да ће у његовом случају бити како градоначелник каже.

- Онај прошли градоначелник био је баксуз. Не знам шта ће рећи нови. Ако каже да вратим мандат, то ћу и урадити, а ако ипак каже да останем одборник - остаћу. Установио сам такав принцип дјеловања  -  казао је “Гласу” Стевановић.

Исто је и на југу Републике Српске, одакле долазе посланици који су се борили и за одборничке фотеље у локалним парламентима. Тако СПС-ов Максим Скоко, који је освојио мандат у Скупштини општине Гацко, каже да ће највјероватније задржати онај у републичком парламенту.

- Људи гласају за одборнике и програме које нуде политичке партије. Која ће личност представљати тај програм је више ствар случајног догађаја - казао је “Гласу” Скоко.

Ништа другачије није ни на истоку Републике, одакле такође долазе посланици за које су грађани могли да гласају на изборима. Како кажу, коначна одлука биће донесена на страначким органима, али и подвлаче, с друге стране, да је извјесно да остају у републичком парламенту.

-  Ништа још не могу рећи званично. За пар дана ћемо знати све - рекао је посланик ДЕМОС-а Ацо Станишић који је освојио мандат у Скупштини општине Пале.

Аналитичари наводи да су само наивни могли помислити да ће се посланици одрећи мандата у Народној скупштини РС од којег убиру и знатно више новца. 

- Заиста је то илузорно било очекивати ако узмемо у обзир како функционише не само наш изборни систем већ и каква је политичка култура овдје и систем вриједности. То је превара гласача. Нажалост, легална јер закон то не забрањује, односно допушта. Ту ставку је потребно промијенити јер док се то не деси, овакве преваре ће се понављати - казао је “Гласу” политиколог Младен Бубоњић и додао да ће, док не услиједе измјене изборног законодавства по овом основу, политичари манипулисати гласачима као и свих протеклих година.

Ђајић за сада једини

Посланик СНСД-а у Народној скупштини РС Владо Ђајић једини је који је до сада након одржаних локалних избора рекао да неће више бити у посланичким клупама, већ да прихвата мандат који је освојио у Скупштини града Бањалука.

- Бићу одборник у Скупштини града јер је народ гласао за мене. Не лажем народ као остали. Видјећемо колико је ко у праву. Бањалука није никада била блокирана, ми смо се само борили за ред - казао је раније “Гласу” Ђајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана