Народни фронт ће имати кандидате у два града и три општине

Мондо.ба
Народни фронт ће имати кандидате у два града и три општине

У Бањалуци је данас одржана сједница Главног одбора Народног фронта на којој је одлучено да ова партија понуди кандидате за (градо)начелнике у Бањалуци, Градишци, Шипову, Братунцу и Рудом.

На сједници је донесено низ унутарстраначких одлука везаних за припреме за локалне изобре који ће се одржати у октобру, а који се тичу припрема за формирање листи, посматрача, изборних штабова и осталих оперативних питања.

"На сједници је разговарано о кандидатурама за начелнике и градоначелнике, гдје је донесен закључак да Народни фронт понуди кандидате за следеће локалне заједнице: Бањалука, Градишка, Шипово, Братунац и Рудо, уз могућност да у још неким малим општинама такође имамо свог кандидата за начелника. За пет наведених локалних заједница преговараћемо о подршци других искрених опозиционих странака и настојаћемо да те преговоре завршимо што прије", саопштено је.

Подсјећамо да је Јелена Тривић неколико пута најавала да ће се вјероватно кандидовати за мјесто градоначелника Бањалуке на предстојећим изборима.

Тривићева је прије неколико дана изјавила за БХРТ да преговори са другим опозиционим странкама још трају, осим са ПДП који ће "евидентно кандидовати Станивуковића", да је Народни фронт донио своје одлуке, али да не излази у јавност док се не направе одређени договори са другим искреним опозиционим снагама.

"Спремна сам да се супротставим, изађем и побиједим два кандидата режима, Станивуковића и формалног кандидата СНСД-а. Мислим да имам политички капацитет за ту политичку утакмицу. Очекујем подршку СДС, Листе за правду и ред, Покрета Бањалука зове, али и угледних појединаца који се дуго година боре против режима Милорада Додика", изјавила је Тривићева.

Шта је још закључио Главни одбор Народног фронта?

Везано за актуелну политичку ситуацију Народни фрон је усвојио закључке који се односе на новонастала наметања, те изгласавање Изборног закона Републике Српске у Народној скупштини.

"Посланици Народног фронта нису гласали за наведени закон. Против смо наметања, било које врсте, али смо исто тако против тога да грађани буду таоци политичких елита на власти које нису хтјеле да у редовној парламентарној процедури изгласају техничке измјене Изборног закона БиХ како би се побољшао интегритет изборног процеса. Забринути смо за тренутну позицију Републике Српске и као одговорна странка нећемо ни у којем случају пратити Милорада Додика у његовим сулудим политикама и намјерама, из којих се јасно види да је спреман жртвовати Српску и њен народ, како би спасио своју личну позицију", наводе у саопштењу.

Закључују да Народни фронт "чврсто стоји на политикама, принципима и вриједностима за које су се борили и 2022. године, а за које се боре и данас".

"Ово се прије свега односи на враћање моћи одлучивања у институције, изградњу правне државе, борбу против корупције, заустављање распродаје и крчмљења природних ресурса, те убрзани економски развој".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана