Народна скупштина Српске именује будући сазив Владе - Ко су нови министри?

Маријана Миљић Бјеловук
Народна скупштина Српске именује будући сазив Владе - Ко су нови министри?

БАЊАЛУКА - Народна скупштина РС требало би сутра да именује нови сазив Владе Републике Српске, а списак будућих министара мандатар Радован Вишковић није званично саопштио јер, како упућени тврде, он није коначан и могуће је да буде коригован и пред само засједање парламента.

Посланицима би мандатар за састав нове владе прво требало да представи програм рада и приједлог чланова владе.

Након тога Вишковић и министри требало би да положе заклетву.

Иако су протеклих дана медији незванично објавили имена појединих будућих министара, из политичких странака наводе да су корекције могуће током ноћи па и пред само засједање парламента.

Странке из владајуће коалиције смјењивале су се на састанку са мандатаром и данас како би усагласили списак оних који ће бити на челу министарстава.

Након тих консултација усаглашено је да кадар Уједињене Српске за министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију буде Бојан Випотник. То је потврдио и сам лидер странке Ненад Стевандић те навео да Випотник за ту функцију има сагласност Предсједништва странке. Он је у прошлом мандату био шеф кабинета министарке просвјете и културе РС Наталије Тривић и изјашњава се као Хрват. То је један од два ресора који су до посљедњег тренутка усаглашавани.

Други је Министарство породице, омладине и спорта који би, према ранијим најавама, требало да припадне СП-у и на чијем челу би требало да се нађе министар из реда Бошњака. Међутим, у тој странци су рекли да преговори још трају.

- Имамо ми кандидате и за то министарство, али преговарамо да добијемо неки други ресор. Можда буде неких ротација, можда добијемо и неко друго министарство - казали су “Гласу” у СП-у. 

Према ономе што је раније процурило у јавност, из СНСД-а би на чело Министарства унутрашњих послова требало да буде постављен Синиша Каран, а Милош Букејловић на чело Министарства правде, док би кадар те странке Драгослав Кабић требало да засједне у фотељу Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС. Такође, кадар из те партије би требало да настави да руководи и Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, а сасвим је извјесно да ће тај ресор водити Саво Минић. СНСД-у би, према ранијим најавама, требало да припадну и министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање, те просвјете и културе, а кандидати за министре су Жељко Будимир и Жељка Стојичић.

Извори тврде и да је и више него извјесно да ће у фотељама остати СНСД-ови кадрови и то Зора Видовић, Ален Шеранић те Златан Клокић.

НПС-у би требало да припадну два министарска мјеста, а кандидати су Дико Цвјетиновић и то за министра привреде и предузетништва, те досадашња министарка управе и локалне самоуправе Сенка Јујић.

ДЕМОС-у ће, по свему судећи, припасти једно министарство и то саобраћаја и веза РС, а кандидат за ту функцију је лидер странке Недељко Чубриловић. У фотељи би требало да остане и досадашњи министар енергетике и рударства Петар Ђокић, који је и лидер СП-а.

Кандидат Покрета за државу Севлид Хуртић требало би да засједне у фотељу Министарства трговине РС.

Радна тијела

Након окончања посебне сједнице, на којој треба да буде изабрана Влада РС, требало би да буде одржана још једна. На тој сједници посланици би требало да изаберу радна тијела Народне скупштине РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана