Народна скупштина Српске бира нову Владу

ГС
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА – У Бањалуци је почела сједница Народне скупштине Републике Српске која ће именовати нову Владу Српске.

Прва тачка дневног реда треће посебне сједнице је избор Владе Српске, што подразумијева изношење програма (експозеа) кандидата за премијера Српске Радована Вишковића са приједлогом чланова Владе, те избор предсједника и чланова Владе, односно министара.

Друга тачка је полагање свечане заклетве предсједника и чланова Владе.

По завршетку треће, требало би да буде одржана четврта посебна сједница, на чијем предложеном дневном реду је једна тачка - избор радних тијела Народне скупштине Републике Српске.

Сједници присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, потпредсједници Српске, руководство Вијећа народа Српске, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, представници невладиног сектора у Српској проистеклог из Одбрамбено отаџбинског рата, представници Српске у заједничким институцијама, међу којима је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, бројне дипломате и други гости.

Радован Вишковић истакао је да је заједнички циљ и задатак Владе и даље јака, стабилна, просперитетна Република Српска, са пуним, дејтонским институционалним капацитетима, са којима ће бити у стању адекватно одговорити на све захтјеве њених грађана.

-Сигурно је да ћемо се и у наредном периоду, посебно због веома изазовног међународног окружења, сусретати са бројним потешкоћама и изазовима, али позитивни трендови које биљежи Република Српска дају нам за право да чврсто вјерујемо да ће вријеме које је испред нас бити обиљежено даљим позитивним кретањима и економским напретком - рекао је Вишковић на посебној сједници.

Вишковић је рекао да је Влада Републике Српске у његовом протеклом мандату остварила запажене резултате у изазовним политичким и економским условима, те посебно сложеним међународним околностима.

Он је додао да је План рада, који је изложио у децембру 2018. године, у значајној мјери морао да буде модификован због пандемије вируса корона, која је потрошила скоро двије године, као и сукоба у Украјину, који је донио нову кризу којом се Влада бавила цијелу ову годину.

-Међутим, и поред тога, могу да кажем да сви економски и фискални показатељи Републике Српске указују да смо успјели у првом реду да очувамо здравље наших грађана, што нам је било најважније, а онда и да очувамо радна мјеста и привредне субјекте, те да додатно повећамо запосленост. Поред тога, започели смо бројне структурне реформе и велике инфраструктурне пројекте, које ћемо завршити у наредном мандатном периоду - нагласио је Вишковић.

Сумирајући све урађено, Вишковић је навео да је Влада, радећи заједно са социјалним партнерима, пословном заједницом и синдикатом, поред бриге за здравље својих грађана, највећу пажњу посветила привреди, повећању њене конкурентности и продуктивности, те очувању запослености и повећању плата радника.

Када је ријеч о демографској слици, Вишковић је навео да побољшање демографске позиције Републике Српске захтијева дугорочне политике, а не политике само на мандатни период једне Владе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана