Народна скупштина констатовала оставке министара Догана и Кабића

Г.С.
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА – Народна скупштина Републике Српске констатовала је и на данашњој сједници оставке министра породице, омладине и спорта Даде Догана, те министра рада и борачко-инвалидске заштите Драгослава Кабића, који су недавно именовани на те позиције.

Како је потврдио предсједник парламента Српске, Ненад Стевандић на почетку данашње посебне сједнице, текст оставки Догана и Кабића је достављен свим скупштинским клубовима.

Обје оставке написане су 23. децембра, што је само два дана од именовања Догана и Кабића на њихове функције.

Доган је у тексту своје оставке навео да “након медијског линча и провлачења његовог имена кроз јавност, што је нанијело несагледиве посљедице према њему и његовој породици, као одговорна особа самостално одлучује поднијети оставку на новоизабрану функцију”.

– Није ми била намјера довести у нелагодну ситуацију, првенствено себе, а потом Владу Републике Српске ни мандатара за састав Владе који ме је именовао, ни Социјалистичку партију на чији приједлог сам именован. Приједлог Социјалистичке партије извршен је искључиво на основу моје биографије: образовање, радне као и личне и људске особине које ме карактеришу – наводи се у Догановој оставци.

Кабић је кратко навео да подноси неопозиву оставку на мјесто министра рада и борачко-инвалидске заштите на чију позицију је именован на посебној сједници НСРС одржаној 21. децембра.

 Доган, који је на мјесто министра за породицу, омладину и спорт дошао као приједлог СП-а, поднио је оставку након што је установљено да је скривио саобраћајну несрећу у којој је живот изгубио његов најбољи пријатељ, док је и Драгослав Кабић, који је у име СНСД-а изгласан за министра рада и борачко инвалидске заштите, такође је због саобраћајне несреће морао да поднесе оставку.

Повећање плата

 У Бањалуци је у току пета посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на чијем дневном реду је повећање плата запослених у јавном сектору и новчана подршка незапосленим родитељима четворо и више дјеце.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је у Народној скупштини Републике Српске да се сетом предложених измјена закона о платама од наредне године жели постићи повећање плата од пет одсто свим запосленим у јавном сектору којима је мања од просјечне од 1.211 КМ.
Образлажући сет од осам предложених измјена закона, Видовићева је рекла да је за наведено повећање у буџету Републике Српске за наредну годину предвиђено 16.565.000 КМ.

-Синдикати су тражили да се потпише баш овакав споразум. Влада испуњава обавезе које је имала из тог споразума - истакла је Видовићева током пете посебне сједнице парламента Српске.

На дневном реду је укупно 29 тачака које ће углавном бити разматране по хитном поступку, да би наведени акти ступили на снагу 1. јануара.

Посланици ће по хитном поступку разматрати и Приједлог закона о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце у складу с којим ће родитељ који одлучи да брине о дјеци, имати право да прима плату од 750 марака са плаћеним порезима и доприносима, што ће му омогућити и испуњавање услова за пензију.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана