Народна скупштина данас о враћању отетих и пренесених надлежности са РС на БиХ: На дневном реду правда, закон и Устав

Ведрана Кулага Симић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Враћање надлежности које су у прошлости са Републике Српске на различите начине пренесене на ниво БиХ је кључна тема о којој ће данас, на посебној сједници коју многи називају и историјском, дискутовати посланици у Народној скупштини, а расправу ће пратити и представници ЕУ који ће бити у сали, за разлику од оних из ОХР-а.

На предложеном дневном реду су четири информације и једна декларација у којима је сумиран став Републике Српске о ономе што предвиђа Дејтон, а каква је данас стварност у БиХ. Предлагачи информација су предсједница РС, Влада, српски члан Предсједништва БиХ те посланички клубови у Народној скупштини - СНСД, СП, ДЕМОС, Уједињена Српска, НПС и посланичка група НДП. Став је да се, између осталог, међународни уговори могу мијењати анексима које закључују стране, а никако одлукама ненадлежних органа, што је чињено бројним одлукама високог представника и Уставног суда БиХ те да је Републици Српској потребан нови Устав којим ће се потврдити све надлежности Српске, осим оних које по Уставу БиХ припадају БиХ те да убудуће Бањалука буде одређена као главни град, а Пале као престоница Републике Српске.

Шеф посланичког Клуба СНСД-а Игор Жунић за “Глас” истиче да сједница представља континуитет ставова републичког парламента о пренесеним надлежностима, кршењу Дејтона те нелегалним и антиуставним одлукама које су доносили високи представници у БиХ.

- Дошло је вријеме да се надлежности врате у оквире РС, како је и Уставом дефинисано. На дневном реду неће бити сецесија ни било шта слично. Биће правда, закон и Устав. НСРС ће кроз закључке дати рок од шест мјесеци да Влада актима врати пренесене надлежности и стави ван снаге нелегалне и антиуставне одлуке - истакао је Жунић.

Толико времена је потребно, тврди, за припрему законских и подзаконских аката те извора финансирања.

- Лично мислим да је то и посљедњи рок, али и шанса да се, ипак, отвори дијалог страна у БиХ, да је једино могућа на темељу Дејтона. Свака идеја о унитарној БиХ је немогућа мисија коју су започеле бошњачке политичке елите - истакао је Жунић који очекује дугу расправу те да сви посланици разумију да ово, каже, није питање ничијег хира нити којег појединца или партије, него националног интереса Срба у БиХ.

Замјеник шефа Клуба СДС-а Недељко Гламочак очекује да ће предлагачи, односно српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик ближе рећи да ли има нових момената у свему јер у јавности има мало информација о посљедњим дипломатским активностима.

- У зависности од тога и колико је заиста реално да планирано заживи у стварном животу, заузећемо став - поручио је кратко Гламочак за “Глас”.

Потпредсједник НСРС Денис Шулић јуче је потврдио да представницима ОХР-а није дозволио да присуствују сједници, објаснивши да је канцеларија послала служби Скупштине обавјештење да ће њихов представник бити на сједници.

- То није био ни захтјев, ни молба, већ обавјештење. Као предсједавајући обавијестио сам их да им то није дозвољено. Недопустиво је да ОХР или било која друга канцеларија тако комуницира са Скупштином. С обзиром на то да у БиХ не постоји високи представник па ни његова канцеларија, не видим основ за њихово присуство. Медији ће директно преносити сједницу, па запосленици бивше канцеларије високог представника могу, као и сви остали грађани, на тај начин пратити пренос засједања Скупштине - рекао је Шулић и додао да је представницима Канцеларије ЕУ дозвољено присуство јер су се, уз пуно уважавање, обратили Скупштини са молбом да буду на засједању.

Информације на дневном реду:

* о правосудним институцијама БиХ

* о преносу надлежности са РС на ниво БиХ

* о преносу надлежности у области индиректног опорезивања

* о преносу надлежности у области одбране и безбједности

* декларација о уставним принципима

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана