Народна Републике Кине слави дан свог оснивања, Додик упутио честитку

Срна
Foto: News.ch

БАНЈАЛУКА - Први октобар, Кинези обиљежавају као најзначајнији национални празник јер је тог датума, након побједе над Кинеском националистичком партијом у грађанском рату, власт преузела Комунистичка партија, а њен лидер Мао Цедунг прогласио Народну Републику Кину.

Народнa Републикa Кинa је основана приије 74 године, а честитку предсједнику Народне Републике Кине Си Ђинпингу, руководству и братском кинеском народу упутио је и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је у честитки истакао да је Кина за Републику Српску не само поуздан партнер, него и један од најважнијих стратешких партнера.

“Користим ову прилику да изразим велику захвалност кинеском народу и руководству Народне Републике Кине који су увијек били уз нас у тешким тренуцима и показали несебичну солидарност у кризним временима”, навео је Додик.

Он је истакао да је Кина била прва земља која је одмах на почетку избијања пандемије свињске куге донирала значајна материјална средстава и организовала стручне семинаре на којима су кинески експерти подијелили своја искуства и знања са стручњацима из Републике Српске.

“Поред бројних препрека, геополитичких промјена и кретања, бројних притисака, који долазе са Запада, ми смо остали досљедни развијању и продубљивању пријатељских односа наших народа на свим пољима”, нагласио је Додик.

Он је подсјетио да је прије неколико мјесеци положен камен темељац за изградњу Хидроелектране Дабар, која је један од највећих пројеката ове врсте на Балкану у посљедњих 30 година и инвестиција вриједности од 244 милиона евра, те да је са кинеским партнерима настављена изградња мреже ауто-путева, завршава се болница у Добоју, као и многи други пројекти.

“Ових дана навршава се 10 година од како сте, уважени предсједниче, покренули иницијативу 'Појас и пут'. Од почетка смо подржали ову иницијативу, која има за циљ стварање једнаких могућности за развој и просперитет свих држава без обзира на њихову економску и политичку моћ. Кроз процес сарадње Кине и земаља централне и источне Европе, учествовали смо у бројним иницијативама и пројектима, а један од првих је, већ свима познат, изградња Термоелектране Станари”, нагласио је Додик у честитки.

И овом приликом, предсједник Српске изразио је пуну подршку концепту промоције изградње друштва заједничке будућности човјечанства, као и концепта развоја мултилатерализма, јер је увјерен да може дати значајан допринос стварања трајног мира, универзалне безбједности и заједничког просперитета.

“Уз велику захвалност на подршци и помоћи Ваше земље, као и најбоље жеље за просперитет и благостање братског кинеског народа, молим Вас, уважени предсједниче, да примите изразе мог дубоког поштовања”, навео је Додик у честитки.

На данашњи дан, након побједе над Кинеском националистичком партијом у грађанском рату, власт је преузела Комунистичка партија, а њен лидер Мао Цедунг прогласио Народну Републику Кину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана