Народ и војска херојски бранили своје територије и породице: Годишњица одбране западног дијела РС

Срна
Годишњица одбране западног дијела РС
Foto: Срна | Годишњица одбране западног дијела РС

КОЗАРСКА ДУБИЦА - У порти Храма Свете Петке у Козарској Дубици данас је служен помен за српске борце и цивиле страдале у одбрани западних граница Републике Српске од хрватске агресије, а код спомен крста положени су вијенци.

У хрватској агресији 18. и 19. септембра 1995. године на подручје западног дијела Републике Српске, односно општина Козарска Дубица, Нови Град и Костајница убијено је 107 лица, од којих 56 цивила и 51 припадник оружаних снага Републике Српске, док је 101 лице рањено.

Насеља и градови су претрпјели велика разарања и штете, а према подацима општинских комисија о процјени материјалне штете, у Новом Граду она износи 83,3 милиона КМ, у Костајници 40 милиона, а у Козарској Дубици 50,4 милиона КМ.

Одбрана западнокрајишких општина од хрватске агресије сматра се догађајем значајним за одбрану Републике Српске и одлуком Владе Српске сврстан је међу најзначајније датуме новије историје.

У име институција Републике Српске вијенац је положио министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, а у име Србије министар за рад, запошљавања, борачка и социјална питања Дарија Кисић.

Душко Милуновић захвалио је данас свим учесницима одбране западног дијела Републике Српске у септембру 1995. године који су били храбри да одоле далеко јачем непријатељу и одбране своју територију, слободу и част.

-Сигуран сам да они, на оној страни Саве и Уне, који су преживјели, дубоко жале што су ногом крочили на нашу земљу. Нека им то буде опомена, а ми овдје имамо Спомен-цркву Свете Петке и спомен-крст код кога ћемо се молити сваке године и сјећати се наших страдалих - рекао је Милуновић.

Милуновић је подсјетио да је Дубица гранатирана и 1991. године, а да су 1995. у агресију кренули они који су жељели да изврше завјет својих предака у Другом свјетском рату.

-У периоду од 1941. године овдје је спровођена политика Независне Државе Хрватске, која је на почетку имала у свом програму економско и политичко уништење Срба, а одмах потом и физичко уништење. Они су то здушно радили у овим нашим крајевима. Готово да нема овдје човјека чија породица није страдала у Другом свјетском рату - рекао је Милуновић.

Он је нагласио да је дуго времена требало да прође да би се јасно говорило шта се у ствари десило у том рату, односно да су то били Хрвати и муслимани у регуларним јединицама НДХ, усташама и домобранима, које су пуне четири године харали и убијали.

-Дубица је општина која је у Другом свјетском рату изгубила 53 одсто становништва, одмах иза Лењинграда у Европи процентуално најстрадалнија општина у Европи. Ово морамо да понављамо и не смијемо и нисмо заборавили јер су нама преживјели говорили о томе - рекао је Милуновић.

Нагласио је да су припадници војске и полиције Републике Српске бранили своје територије од далеко надмоћнијег непријатеља.

-Они су се опремали у Њемачкој, а послије тога на Страдуну код Загреба увјежбавали су како да пређу овамо и заврше своју злочиначку мисију. Добили су најбољу опрему, наоружење и обуку и технику од НАТО пакта. Нису могли да им дају срце довољно велико да побиједи наше јединице и народ на овим просторима - рекао је Милуновић.

Он је истакао да агресор није као 1941. наишао на голорук народ који су разним преварама одводили на стратишта, већ наоружане борце, спремне и опредијељене да бране своју слободу, огњишта, породице и своју част.

-То су и учинили. Десетковали смо њихове најбоље и наспремније јединице. Поред војске, велика је била улога полиције Републике Српске, нарочито овдје у Дубици и авијације, која је дјеловала без обзира на забрану лета - рекао је Милуновић.

Генерал Војске Републике Српске и учесник одбране западних граница Српске Момир Зец рекао је новинарима да су борци, команда и једнице на простору од Новог Града до Градишке били одлучни да се одбране.

-Друге линије није било. Да је ово пало, питање је да ли би било Дејтона и како би изгледа Република Српска. Ми смо имали низ борби и операција у Одбрамбено-отаџбинском рату, али могли смо имати поправни. Овдје није било поправног, ово су биле завршне операције које су договорили Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић, уз, како они кажу, допуштење западне администрације - подсјетио је генерал Зец.

Он је истакао да је циљ био да се заузму мјеста и градови у западном дијелу Републике Српске, а затим и Бањалука.

Зец је истакао да су Козарску Дубицу, Нови Град и Костајници бранили само дијелови јединица који су остали на том подручју, пет радничких батаљона и прњаворска бригада.

-Људи су били одлучни да се одбране, јер иза њих је био народ. Да су поспустили, поновила би се историја, а та историја је била веома трагична на овим просторима. Хрвати су сами рекли да им је то био једини пораз у домовинском рату - рекао је генерал Зец.

Дарија Кисић изјавила је да су народ и војска у западнокрајишким општинама пружили херојски отпор хрватској агресији у септембру 1995. године, бранећи своју територију и слободу.

-Ово су дани када се сјећамо слике страдања српске војске и народа западнокрајишких општина, Козарске Дубице, Новог Града и Костајнице, као и њиховог херојског отпора и славне побједе - рекла је Кисићева.

Она је навела да су тај народ и војска бранили своју територију, своје породице, праг и огњиште.

-И баш зато што су бранили своје, у тим борбама ништа није било немогуће и нису постојале никакве препреке, па ни знатно бројнији, ни на први поглед јачи непријатељи - рекла је Кисићева.

Она је додала да су успјели да не само одбране своју територију већ и да заштите животе своје дјеце и обезбиједе им будућност у којој данас живе, у слободи и миру, на својој земљи.

-Храброшћу и пожртвованошћу, учинили су много, учинили су све за своју земљу, а наша дужност и обећање јесте и биће да их памтимо и о њиховој храбрости причамо генерацијама које долазе - поручила је Кисићева.

Она је додала да захваљујући њима, Република Српска данас има свој пут, пут просперитета и пут боље будућности.

-На том путу идемо заједно, настављамо заједно да радимо и градимо, јачамо екомомске и привредне везе, а све с циљем боље будућности нашег народа и наше дјеце. Јасно поручујемо да су нам мир и слобода данас главни приоритети јер само у миру и слободи можемо остварити све своје циљеве и све своје снове - поручила је Кисићева.

Вијенце и цвијеће су положили и делегација Народне скупштине Републике Српске, Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, некадашњих официра Војске Републике Српске који су учествовали у одбрани западних граница, Борачке организације Српске.

Код спомен крста вијенце и цвијеће су положили начелници општина Костајница и Козарска Дубица Никола Јањетовић и Раденко Рељић, бројне делегације републичких, градских и општинских удружења и невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, као и друге делегације и појединци.

Козарска Дубица је ове године мјесто централног обиљежавања Дана одбране западних граница Републике Српске, које организује Одбор Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја,а годишњица је обиљежена и у Новом Граду и Костајници.

Нови Град

У Новом Граду служен је помен и полагожени вијенци.

Помен је служен код спомен-обиљежја цивилним жртвама рата у насељу Туњица, док су вијенци положени код овог и централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да су септембарски дани 1995. године били тешки за грађане ове општине.

-Захваљујући Војсци Републике Српске и нашим грађанима извојевана је побједа и нису се остварили планови Хрватске. Да није било тако ми данас не би живјели и радили овдје - рекао је Дрљача.

Дрљача је нагласио да је одбрана западних граница пресудно утицала и на исход минулог рата, те да због тога треба сачувати сјећање на то.

-Драго ми је што смо ове године успјели објавити Монографију Новоградске бригаде, која је значајан историјски документ - рекао је Дрљача.

Командант Новоградске бригаде Ранко Дабић рекао је рекао је да је Хрватска војска планирала освајање Новог Града, Костајнице и Дубице и пролазак према Приједору и Бањалуци.

Он је објаснио да је у то вријеме Новоградска бригада бранила подручје општине Нови Град од напада такозване Армије БиХ.

-Новоградска и Прњаворска бригада и грађани одбранили су се од напада и нанијели тешки пораз Хрватској војсци - рекао је Дабић.

Напад Хрватске војске на општину Нови Град почео је 18. септембра 1995. године у 9.25 часова и током два дана офанзиве смртно је страдало 57 лица, 37 цивила, 18 војника и два припадника МУП-а. Рањено је 17 цивила, три војника и један припадник МУП-а.

Припадници Војске Републике Српске успјели су 19. септембра 1995. године потиснути хрватску војску преко Уне.

На мјесту гдје је погинуло највише цивила и војника, у насељу Туњица, гдје су припадници хрватских снага прешли на подручје општине Нови Град, подигнуто је спомен-обиљежје које је освештано 2010. године.

Костајница

У Костајници је  на споменик борцима погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату вијенце су положили делегације Скупштине општине и општинске Борачке организације.

Јањетовић је изјавио Срни да су Костајница и њени грађани дали велики допринос одбрани западних граница Републике Српске.

Он је навео да су у гранатирању општине погинула три цивила Јањка Кукрика, Милан Мијук и Хата Бешић, док су Костајничани Бошко Максимовић и његов седамнаестогодишњи син Дражен погинули у Новом Граду, а војних губитака није било.

Према његовим ријечима, причињена је материјална штета која је процијењена на 40 милиона КМ.

-Међутим, граница је остала на ријеци Уни, а непријатељске стране нису прешле на територију општине и ми смо се данас окупили да одамо почаст свима који су одбранили западне границе Републике Српске - рекао је Јањетовић.

Предсједник општинске Борачке организације Мирослав Маринковић истакао је да је 18. септембар један од најзначајнијих датума у историји Републике Српске, јер „да су хрватске оружане снаге прешле ријеку Уну, тешко би се зауставиле и до Бањалуке“.

Он је истакао да су у одбрани Костајнице учествовали борци из ове општине, Приједора, Козарске Дубице и Новог Града.

-Посебно бих нагласио да су борци треће доби одиграли велику улогу јер су знали кога и шта бране. Велику захвалност треба одати и команданту одбране града и Борбене групе Баљ Душану Ђенадији - навео је Маринковић.

Зоран Предојевић, координатор борачких организација регије Приједор, истакао је да је одсудна одбрана била у Костајници.

-Да је Костајница пала, вјерујте да би пао комплетан западни дио Републике Српске и ми данас не бисмо стајали овдје и зато не смијемо дозволити да заборавимо све те борце, и живе и мртве, који су својим тијелима штитили нејач и цивиле иза својих леђа - рекао је Предојевић.

Он је додао да за агресију регуларне хрватске војске још нико није одговарао.

Бањац: Битка показала јединство

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац рекао је данас да је битка за одбрану западнокрајишких општина од хрватске агресије 1995. године показала јединство народа, војске и полиције.

-Да смо тада поражени питање је да ли би уопште постојала Република Српска, и тада смо доказали да смо јединствени најјачи - рекао је Бањац новинарима у Козарској Дубици.

Он је нагласио да је храброст српског народа и војске „поломила зубе“ вишеструко бројнијем непријатељу и потвдрила постојање Републике Српске“.

-Показали смо значајно бројнијем непријатељу из Хрватске, који је охрабрен злочиначким акцијама „Олујом“ и „Бљеском“, гдје су убијали голорук српски народ, покушао да свој крвнички поход настави и у Козарској Дубици, али и даље у Српској, чак им ни помоћ такозване Армије БиХ није ништа значила - рекао је Бањац.

Он је додао да је циљ Хрватске и Загреба био рјешавање српског питања и да послије Дубице дођу до Бањалуке и даље до Дрине.

-Слава свим херојима који су положили животе да данас у миру будемо овде, своји на своме - поручио је Бањац.

Бореновић: Велика српска побједа

-Обавеза српског народа је да обиљежава и вјечно памти септембар 1995. године, када је Република Српска одбрањена на својим западним границама - поручио је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић у Козарској Дубици.

Додао је да је данашњи дан „један од најважнијих датума у новијој историји Републике Српске, када се сјећамо и молимо за све који су прије 27 година дали живот за одбрану Републике Српске на њеним западним границама“.

-Захвални смо храбрим војницима, полицајцима и народу који је одбранио отаџбину на подручју Козарске Дубице, Новог Града и Костајнице - рекао је Бореновић.

Бореновић је истакао да је то велика српска побједа, првенствено због одбране граница Српске, али и што ова одбрана значи пораз хрватске војске, охрабрене након злочиначких акција „Олуја“ и „Маестрал“, саопштено је из ПДП-а.

-Република Српска је након пада Мркоњића, Шипова, Јајца, Петровца, Кључа и других општина још једном нападнута од стране удружених снага ХВО и такозване Армије БиХ, али им није успјело да продру на запад Српске - навео је Бореновић и рекао да је жалосно што Хрватска слави своје злочиначке акције у којима је убијено више хиљада људи, а прогнано више стотина хиљада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана