Наришкин: Организатори НАТО агресије на Југославију нису извукли моралну поуку

ГС
Наришкин: Организатори НАТО агресије на Југославију нису извукли моралну поуку

МОСКВА - Организатори агресије НАТО против Југославије нису извукли никакве моралне поуке из онога што су учинили, поручио је директор руске Спољнообавјештајне службе Сергеј Наришкин.

Наришкин је и предсједник Руског историјског друштва које је у Москви организовало округли сто посвећен 28. годишњици војне агресије НАТО на Републику Српску.

Према његовим ријечима, „бестидна и агресивна демонстрација силе, при чему су прекршене све норме међународног права, имала је за посљедицу смрт великог броја цивила, укључујући жене и дјецу“.

- Организатори тих злочина с друге стране океана нису из учињеног извукли никакве моралне поуке. Касније се свијет суочио са ужасима ратних злочина војника НАТО и локалних плаћеника у Авганистану, Ираку, Сирији и Либији, а сада и на територији Украјине - истакао је руски званичник и додао да “тежња Запада да диктира своју вољу са позиције силе наилази на отпор и специјална операција руске војске у Украјини је одлучан одговор на агресију НАТО против Русије”.

Он је рекао да је правовремено започета специјална операција руске војске омогућила да се спречи агреција НАТО на Донбас и Крим.

Како је рекао, НАТО војним активностима сије смрт, тугу и деструкцију у земљама које му нису по вољи.

- Карике у том дугачком ланцу ратних злочина НАТО требало је да буду и Донбас и Крим. Ипак, специјална операција руске војске започета у правом тренутку на територији Украјине омогућила је да се спријечи такав сценарио и избјегну најтрагичније могуће посљедице - закључио је он.

Надовезујући се на излагање Наришкина, шеф “Россотрудничества” Евгеније Примаков је рекао да су организатори НАТО агресије на Југославију заправо извукли аморалне закључке - да могу да раде шта хоће ако то служи њиховим интересима.

Констатовао је да су Срби су на крају ових сукоба прошли кроз исто оно кроз шта пролазе Руси, кроз демонизацију, пренио је sputniknews.com

На скупу су говорили и директор Института за славистику Руске академије наука Константин Владимирович Никифоров, директор Фондације за проучавање проблема демократије Максим Григоријев, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, као и други стручњаци из Русије и иностранства.

Учесицима скупа обратио се и Љубинко Ђурковић, посланик Скупштине Србије и учесник битке на Кошарама.

У оквиру манифестације у Дому Руског историјског друштва биће отворена изложба посвећена трагичним догађајима у Републици Српској.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана