Напредни клуб: Српска под најјачим ударом од краја рата

Ведрана Кулага Симић
Напредни клуб: Српска под најјачим ударом од краја рата

БЕОГРАД - У БиХ, представници САД и држава НАТО-а настоје да српском народу одузму уставни статус, укину аутономију Републике Српске и изврше асимилацију становништва. Свједочимо највећим нападима на Српску и српски народ од 1995. године и краја рата.

Подвучено је то у 14. извјештају о политичким правима српског народа у региону у периоду 2021/2022. који је, и овај пут са црним корицама, објавио београдски Напредни клуб, на чијем челу је историчар Чедомир Антић.  

Српска и њене власти су, пише, стављени под нове санкције, изоловани су, а током године су Уставни суд и страни гувернер одузели права на имовину и самостално организовање избора.

- Изјаве немачких, америчких и британских званичника током претходне године су јасне и огољене. Они желе стварање секуларне “босанске нације” зато што теже да сузбију Србију и Русију, али из страха од муслимана Бошњака и стварања њихове независне државе. То је изјавио утицајни немачки политичар Волфганг Шојбле. О томе да у БиХ треба да живи “један народ” јавно је говорила немачка изасланица Ангелина Ајнхорст - наведено је у извјештају.

Настављено је отимање уставних надлежности и власништва само Српској, а САД и ЕУ су настојања да успостави уставне надлежности прогласиле за покушај сепаратизма.

- Посебно су изражене претње нелегалног високог представника Кристијана Шмита, а након почетка рата у Украјини све је веће војно присуство НАТО-а у БиХ. Српска је једини међународно признати ентитет на свету, коме велике силе систематски отимају надлежности и ускраћују аутономију - категорични су аутори.

Према њиховој оцјени, заправо је продужен највећи напад на Дејтонски устав који спроводе бошњачке политичке партије уз помоћ САД, Британије, Њемачке и НАТО-а, али и нелегалних и нелегитимних одлука Уставног суда БиХ.

- Зачуђујуће је да демократске државе које су браниле права мањина у Србији (Југославији) и Руској Федерацији (СССР-у), сузбијају српски народ где год је у мањини, а у БиХ делују против фактички већинских Срба и Хрвата, уколико ови не прихватају умањење своје дејтонске аутономије и стварање централизоване, једнонационалне “босанске” државе - наводе.

Влада и опозиција Републике Српске су се, како је наведено, супротставили настављеном и убрзаном дјеловању САД и ЕУ, те бошњачког националног покрета с циљем умањивања уставне аутономије Српске, настојећи да врате раније одузете надлежности.

- Притисак је повећан после почетка рата између Руске Федерације и Украјине - пише у документу, уз нагласак да раније исказано српско јединство у Српској није потрајало, те да су потези републичког парламента с циљем враћања надлежности довели Српску под велике притиске.

Започео је, наводе, период међународне злоупотребе и присвајања државе, посебно кад је ријеч о спољним пословима и међународном представљању.

- Геноцид је постао кључна реч бошњачке политике. Само је над Бошњацима извршен геноцид, све остало су ситнице које треба да реши домицилни суд - наведено је у извјештају који је сачинила ова организација из Београда.

“Олуја”

Извјештај ће бити представљен у Београду 4. августа, када ће Српска и Србија поново заједнички обиљежити 27. годишњицу од прогона српског народа из Хрватске у операцији војске и полиције “Олуја”. Напредни клуб је, осим у Српској и БиХ, анализирао права Срба у Црној Гори, Хрватској, на Косову, Сјеверној Македонији, Албанији, Словенији, Румунији и Мађарској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана