Напредни клуб из Београда: Напади на Српску све агресивнији

Маријана Миљић Бјеловук
Напредни клуб из Београда: Напади на Српску све агресивнији

БЕОГРАД - Напади на уставни поредак БиХ и Републике Српске које поред Сарајева подстичу и страни центри су настављени, а представници САД и држава НАТО-а настоје да српском народу одузму уставни статус, укину аутономију Републике Српске и да изврше асимилацију становништва.

Наведено је то у најновијем извјештају о политичким правима Срба у региону за 2022/2023. годину Напредног клуба из Београда, са историчарем Чедомиром Антићем на челу.

Аутори су дошли до закључка да су међународне околности, а нарочито сукоб у Украјини, довели до додатног пада политичких права Срба који живе изван граница Србије, у девет сусједних земаља и територија. Срба на тим просторима има 1.570.820, што је у односу на 2009. мање за 25,24 одсто, а у односу на 1990. за чак 39,62 одсто.

У дијелу извјештаја који је посвећен правима Срба у БиХ наведено је да су настављени напади на уставни поредак БиХ и Републике Српске које подстиче неколико центара, а прије свих Сарајево, Лондон и Вашингтон.

- Изјаве њемачких, америчких и британских званичника током претходне године су јасне и огољене. Они желе стварање секуларне “босанске нације” зато што теже да сузбију Србију и Руску Федерацију, али из страха од Бошњака и стварања њихове независне државе - стоји у извјештају.

Надаље аутори подсјећају да је настављено отимање уставних надлежности и власништва Републици Српској.

-  Настојања Српске да успостави уставне надлежности проглашени су од стране САД и ЕУ за покушај сепаратизма. Посебно су изражене пријетње нелегалног високог представника Кристијана Шмита, а након почетка рата у Украјини све је веће војно присуство НАТО-а у БиХ - навели су аутори.

Наглашавају да је Српска једини међународно признати ентитет на свијету коме велике силе систематски отимају надлежности и ускраћују аутономију.

Аутори истичу и да је поред невјештих интервенција Шмита радикализована и већина чланова Уставног суда БиХ.

- Ријеч је о судијама којима је прошао мандат, чија већина су странци и Бошњаци блиски СДА. Уставни суд је покушао да одузме имовину само Републици Српској, али не и другом ентитету. Споменута већина је самовласно промијенила принцип одлучивања и сада је могуће да и без присуства судија Хрвата и Срба доноси одлуке. Будући да је до сада покушавао да мијења умјесто да тумачи Устав, извјесно је да би такав Уставни суд уз повољне околности, те подршку неке војске, могао да проба и да укине Републику Српску - стоји у извјештају.

Такође аутори су се осврнули и на повећан број инцидената у протеклих годину који су се десили у БиХ, а које су изазвали Бошњаци.

- Инциденти који су све чешћи у јавности, међу спортистима и обичним грађанима, показују да је дјеловањем националних власти и њихових савезника из САД и НАТО-а бошњачко друштво у политичком погледу дубоко радикализовано - стоји у извјештају.

САД, Британија и Њемачка, наводе аутори, за све окривљују представнике Републике Српске и српског народа.

- Они тврде да треба променити Дејтонски споразум због “европске будућности”, а онда оне који бране постојећи Устав називају “антидејтонским снагама” - закључено је у извјештају.

Када је ријеч о осталим земљама аутори наводе да је у Хрватској настављена политика асимилације и додатни пад права Срба, док у Црној Гори српски народ нема пуна и законом загарантована права.

- На територији Косова Срби су мета полицијског, али и етничког прогона. У Сјеверној Македонији Срби немају иста права као националне мањине у другим бившим југословенским републикама. Ништа боља ситуација није ни у Албанији и Словенији.  Једино у Румунији и Мађарској стање права Срба током протекле године било је задовољавајуће - стоји у извјештају.

Црне корице

И овај извјештај Напредног клуба традиционално ће бити представљен у Београду сутра, на дан обиљежавања напада хрватских оружаних снага на Српску Крајину. И овај, 15. по реду извјештај биће објављен са црним корицама, односно тако ће бити све док у овој области не буду достигнути цивилизовани, европски стандарди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана