Херш: Напад на "Сјеверни ток" вођен страхом од губитка Европе

Срна
Херш: Напад на "Сјеверни ток" вођен страхом од губитка Европе

МОСКВА - Наредба предсједника Џозефа Бајдена да дигне у ваздух гасоводе "Сјеверног тока" није имала много везе са сукобом у Украјини и била је прије мотивисана страхом од губитка контроле над Европом, изјавио је новинар Симор Херш на прву годишњицу напада на гасоводе.

Према његовим ријечима, Бијела кућа се плашила да ће се Њемачка поколебати и дозволити јефтином руском гасу улаз у Европу, што би омогућило да Берлин и на крају цијели НАТО потпадну под утицај Москве.

Херш наводи да је Централна обавјештајна агенција (ЦИА) крајем 2021. године позвана да изађе са приједлогом за акцију која би могла да "одврати" Русију од покретања специјалне војне операције у Украјини.

Већ у фебруару 2022. године, након што је Бајден јавно запријетио да ће прекинути гасоводе ако руска војска уђе у Украјину, Бијела кућа је поручила овој обавјештајној агенцији да неће бити тренутног напада на "Сјеверни ток", већ да ЦИА треба да организује постављање бомби и да буде спремна да их на захтјев активира.

"Тада смо схватили да напад на гасоводе није метода одвраћања, јер како је рат одмицао, ми никада нисмо добили ту команду", рекао је Херш, цитирајући једног америчког званичника.

Званичник је рекао да су они тада схватили да уништавање два руска гасовода није повезано са украјинским ратом, већ је било дио политичке агенде неоконзервативаца да задрже гасоводе затворене у вријеме када почиње зима, и спријече њемачког канцелара Олафа Шолца и Њемачку да се предомисле и отворе затворени "Сјеверни ток два".

"Бијела кућа је страховала да ће Путин добити Њемачку под своју контролу, а затим и Пољску", рекао је званичник.

Гасоводи "Сјеверни ток", изграђени за испоруку гаса испод Балтичког мора из Русије у Њемачку, раскомадани су дубокоморским експлозијама на данашњи дан прошле године, подсјећа "Раша тудеј".

У то вријеме гасовод "Сјеверни ток један" није транспортовао гас од августа, када га је Русија затворила, наводећи као разлог проблеме са одржавањем. "Сјеверни ток два" никада није пуштен у рад, пошто је Њемачка зауставила процес сертификације крајем 2021. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана