Након више од деценију: Почиње реформа пензијског система

Маријана Миљић Бјеловук
Након више од деценију: Почиње реформа пензијског система

БАЊАЛУКА - Због старења становништва и одласка младих и радно способних пензијски систем Републике Српске дугорочно је угрожен, а буџетски систем преоптерећен, због чега надлежни након више од деценију спремају нову реформу у овој области.

У документу који се односи на оквирни буџет Републике Српске за идући трогодишњи период наведено је да је реформа пензијског система, која је спроведена 2011. године, дала значајне резултате у погледу одрживости пензијског система, у средњем року. 

- Међутим, због демографских кретања биће неопходно у наредном периоду веома пажљиво пратити параметре пензијског система, посебно у сегменту адекватности пензија, како би се могло правовремено реаговати на негативне демографске или економске трендове - наведено је у документу Владе. 

Додају и да због старења становништва и одласка младих и радно способних имамо мањи број уплатилаца доприноса, те да је дугорочно пензијски систем угрожен, а буџетски систем преоптерећен. У надлежном Фонду за пензијско и инвалидско осигурање РС (Фонд ПИО) наводе да је реформа пензијског система у надлежности Владе и ресорног Министарства за рад и борачко-инвалидску заштиту РС. 

- Ми смо само сервис и достављамо кључне податке и параметре које имамо у нашим матичним евиденцијама, како осигураника, тако и корисника права. Имали смо до сада пет, шест измјена Закона о пензијском и инвалидском осигурању који је у примјени од почетка 2012. године. Те измјене нису уопште биле значајне и односиле су се на усклађивање надлежног закона са измјенама других аката - казао је “Гласу” директор Фонда ПИО Младен Милић. 

Међутим, на адресу Владе прослиједили су приједлог измјена Закона о пензијском и инвалидском осигурању РС. 

- Те измјене се не односе на продужење услова за остваривање права на пензију, односно у погледу година живота, али се односе на неке друге ствари које су већ превазиђене у постојећем закону у односу на све оно што се издешавало у претходних 12 година, од када је закон у примјени - казао је Милић. 

Измјене кључног закона, наводи он, Народна скупштина РС требало би да, према свом плану рада, разматра у току ове године. 

Фонд ПИО предложио је око 20 измјена постојећег законског рјешења. 

- Предложили смо да осигураник више не мора да буде ван осигурања у тренутку подношења захтјева за пензију. Један од приједлога је и да се дозволи да корисници права на породичну пензију могу да раде. Зашто један студент који прима пензију за преминулог оца или мајку не може да заснује привремени радни однос док трају ферије? То се тренутно не може јер њему се, ако почне да ради, одмах обуставља исплата пензије. Иста ситуација је и са средњошколцима па и супругама чији су мужеви преминули, а које ангажују агенције за чишћење зграда - наводи Милић и додаје да има и много других измјена, али да је на надлежном министарству да се о њима изјасни. 

Фонд ПИО спроводи и анализе са Свјетском банком које би требало да буду готове у посљедњем кварталу ове године.

- На основу садашње полне, старосне, образовне структуре, али и стопе наталитета и морталитета, пројектоваћемо колики ће бити број осигураника 2050. године - закључио је Милић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана