Након Тадића и Симовић отишао у пензију: Уставни суд ради и у окрњеном саставу

Ведрана Кулага Симић
Након Тадића и Симовић отишао у пензију: Уставни суд ради и у окрњеном саставу

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Након Мате Тадића који је до половине августа обављао дужност предсједника Уставног суда БиХ те и отишао у пензију са те позиције када је загазио у осму деценију живота, његовим стопама је отишао и Миодраг Симовић, тако да је у тој правосудној институцији, на чији рачун иде много критика из Републике Српске, недостаје двоје судија, али упућени тврде да то не утиче на њихов рад и одлучивање.

У Уставном суду БиХ има девет судија. Четири члана бира Представнички дом Федерације, два члана Народна скупштина Републике Српске, док су три и даље странци које бира предсједник Европског суда за људска права након консултације с Предсједништвом БиХ.

Уставом БиХ је прописано да ће судије у том суду бити истакнути правници високог моралног угледа те да ће служити до навршених 70 година живота, осим уколико поднесу оставку или буду с разлогом разријешени на основу консензуса осталих судија.

- Уставни суд је благовремено иницирао покретање поступака избора нових судија и немамо информација у којој фази се ови поступци тренутно налазе - казали су за “Глас Српске” у тој правосудној институцији.

Симовићу који је био на позицији потпредсједника Уставног суда мандат је истекао 3. новембра. Његовог насљедника требало би да изаберу републички органи, а конкурсна процедура је, како је потврђено “Гласу,” приведена крају али ће именовање морати сачекати конституисање новог сазива Народне скупштине и вјероватно прву редовну сједницу.

- Конкурс је расписан крајем априла. Обављени су интервјуи с кандидатима, а и ми смо свој посао урадили, али након јула није било редовних сједница тако да то није дошло на дневни ред - казао је за “Глас” предсједник Комисије за избор и именовање у одлазећем сазиву републичког парламента Радован Вуковић, не износећи више детаља. 

На конкурс се, према ранијим подацима, пријавило девет кандидата, а међу њима су позната имена. Симовићеву позицију, између осталих, желе Огњен Тадић, који је годинама у политици, бивши судија у бањалучком Окружном суду Милан Благојевић, професор уставног права Универзитета у Источном Сарајеву Радомир Лукић, те Љубомир Ожеговић из Уставног суда Српске и други.

Уставни суд БиХ још функционише по основу правила рада, а не законском основу. На сајту суда је наведено да је актуелна предсједница Уставног суда БиХ Валерија Галић, а саговорници “Гласа Српске” сматрају да до избора нових судија не би требало да буде проблема, односно застоја у раду.

Правилима рада је дефинисано да, између осталог, већина свих судија, а то је најмање пет, чини кворум за одржавање пленарне као и сједнице Великог вијећа, док кворум Малог вијећа чине сви његови чланови.

Међутим, Устав, који је изнад свих других законских и других аката, наводи да већина свих чланова суда сачињава кворум.

- Док год у суду сједи пет судија, без обзира на то одакле долазе, а тако и ових седам што је сада остало, они могу радити и доносити одлуке - тврди један од саговорника “Гласа”.

Конкурс је, према информацијама које су раније објавили федерални медији, окончан и у ФБиХ, али се чека коначна одлука федералног Парламента. За столицу Мате Тадића пријавило се 14 кандидата међу којима су и Моника Мијић, која је међу агентима БиХ пред Европским судом за људска права у Стразбуру те високи функционер ХДЗ-а БиХ Бариша Чолак.

Закон

Странке из Републике Српске, којима се касније прикључио и ХДЗ БиХ, до сада су у неколико наврата припремале закон о Уставном суду БиХ, али ниједан приједлог није подржан у парламентарној процедури на заједничком нивоу власти, јер су бошњачки представници били против. Циљ званичника Српске јесте то да стране судије буду замијењене домаћим стручњацима, а то је и један од задатака који је пред БиХ ставио званични Брисел на њеном путу ка чланству у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана