Након шест мјесеци: Сутра деблокада Дома народа

Срна
Након шест мјесеци: Сутра деблокада Дома народа

САРАЈЕВО - Наставак сједнице Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, прекинуте у марту због противљења бошњачких делегата да се расправља о Приједлогу закона о Уставном суду БиХ, којим је, између осталог, био предвиђен одлазак страних судија из овог суда, заказан је за уторак, 29. октобра.

Након више неуспјешних покушаја да сједница започета 18. марта буде настављена, од којих је посљедњи био 8. октобра, предлагач закона Желимир Нешковић саопштио је да ће га повући из процедуре, чиме би требало да се стекну услови за деблокирање рада Дома народа након седам мјесеци. Нешковићев Приједлог закона о Уставном суду БиХ и даље је на дневном реду и требало би да на сједници буде званично повучен из процедуре.

На дневном реду је и Нешковићев захтјев за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о допуни Закона о ПДВ-у, којим се предвиђа увођење нулте стопе ПДВ-а за одређене врсте производа.

ПДВ, према овом приједлогу, не би био обрачунаван на све врсте хљеба, све врсте млијека, лијекове и помоћна љековита средства и здравствена помагала, сточну храну без концентрата, сјемена и садни материјал, те учила, информационе и комуникационе технологије за предшколско, основно, средње и високо образовање.

Делегати би требали, између осталог, да размотре у првом читању Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, који је предложио Клуб посланика СДА у Представничком дому, а који се односи на заштиту интегритета изборног процеса и увођење нових технологија.

На дневном реду је и више извјештаја, те давање сагласности за ратификацију међународних споразума.

Почетак сједнице заказан је за 11.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана