Након чврстог става министара из Српске "Трговска гора" на дневном реду заједничке сједнице

ГС
Након чврстог става министара из Српске "Трговска гора" на дневном реду заједничке сједнице

САРАЈЕВО - Заједничка сједница Савјета министара и Владе Хрватске биће данас одржана у Загребу, а на дневном реду ће се наћи и питање Трговска горе што је био услов српских министара, потврђено је за РТРС.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је претходно да неће присуствовати сједници ако на дневном реду не буде тачка која се односи на проблематику изградње спорног одлагалишта на Трговској гори.

- Трговска гора је горући проблем и не може бити у неким тачкама разно, на запрећку или да се о томе никако не расправља. Не! Ја у томе не желим да учествујем. Проблем одлагалишта на Трговској гори мора бити посебна тачка у врху дневног реда! Ми имамо обавезу према 250.000 људи, као и адекватне одлуке у институцијама на свим нивоима власти у БиХ о неприхватљивости изградње одлагалишта. То се мора поштовати - навео је Кошарац на “Инстаграму”.

Према незваничним сазнањима, Кошарац синоћ није хтио присуствовати радној вечери Савјета министара и Владе Хрватске у Загребу.

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић изјавио је да, уколико “Трговска гора” не буде на дневном реду на заједничкој сједници Владе Хрватске и Савјета министара, министри из Републике Српске не треба да учествују на њој.

- Дошло је вријеме да водимо рачуна о својим и интересима наших грађана - навео је Нешић на “Инстаграму”.

Раније је потврђено да Нешић због раније преузетих обавеза неће присуствовати заједничкој сједници.

Савјет министара је на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа БиХ делегирао питање Трговске горе као једну од тачака дневног реда заједничке сједнице.

Влада Хрватске тражила је да са дневног реда заједничке сједнице буду скинуте тачке које се односе на изградњу центра за збрињавање радиоактивног отпада на локацији Черкезовац на Трговској гори, као и на сукцесију бивше СФРЈ.

Тражено је и да буде скинута тачка која се односи на иницијативу за потписивање споразума између Савјета министара и Владе Хрватске о сарадњи у области информационог друштва и електронских комуникација.

Из Савјета министара раније је најављено да би заједничка сједница, трећа по реду, требало да буде одржана у Загребу у Националној и универзитетској библиотеци у 11.15 часова, а након сједнице предвиђено је потписивање споразума и изјаве за медије предсједавајуће Савјета министара Борјане Кришто и предсједника Хрватске Владе Андреја Пленковића.

Уочи сједнице, Кришто и Пленковић одржаће састанак у 10.00 часова у Банским дворима, након чега ће бити објављено саопштење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана