Највећа опозициона странка пријавила учешће на изборима упркос гашењу рачуна: СДС чека одлуку ЦИК-а

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Највећа опозициона странка у Републици Српској - СДС, којој је због америчких санкција угашен рачун у банци, пријавила се за локалне изборе Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ, од које чека и одговор на који начин да уплате котизацију за те намјене.

Рекао је ово “Гласу Српске” лидер СДС Милан Миличевић и навео да су се без обзира што странка нема активан рачун у банци пријавили ЦИК-у за локалне изборе, који су заказани за 6. октобар.  

- То што немамо рачун практично није наша кривица. Очекујемо одговор сада од ЦИК-а, као и сви други који су се пријавили да нам овјере пријаву кандидатуре. Законито је да сваком политичком субјекту којем није забрањен рад, а СДС нема забрану већ нема само рачун, буде овјерена кандидатура. Политичко дјеловање СДС није спорно - навео је Миличевић. 

Нагласио је да је ЦИК-а обавезан да сваком политичком субјекту којем није забрањен рад омогући учешће на изборима.

- То је основно људско и демократско право према повељи о људским правима и политичком дјеловању. ЦИК би требало да пружи и рјешење о начину уплате котизације за изборе, односно да ли новац за те намјене да уплатимо са неког другог рачуна, посебног рачуна или на неки други начин. То економисти знају. Дакле, сада чекамо одговор ЦИК-а - поручио је Миличевић. 

Подсјетио је да је СДС-у угашен рачун од стране банке код које су имали отворен рачун и Агенције за банкарство РС јер се налазе на листи санкција Канцеларије за контролу стране имовине (ОФАЦ) америчког министарства финансија.  

- То нема везе са нашим правом о политичком дјеловању јер би свако одбијање ЦИК-а да нам не дозволи учешће на изборима представљало повреду демократског права о политичком одлучивању за више од 100.000 људи у Републици Српској који у просјеку гласају за СДС - закључио је Миличевић. 
О гашењу рачуна СДС-а протеклог викенда огласио се и потпредсједник ПДП-а Милко Грмуша који сматра да ће евентуалним неучешћем СДС-а на изборима због гашења рачуна бити прекршена права бирача који гласају за ту странку. 

- Гашењем банковних рачуна СДС-а и ћутањем свих релевантних органа и институција, укључујући ЦИК БиХ и Републичку изборну комисију (РИК), о томе на који начин ће СДС да учествује на локалним изборима, практично се припрема терен не само за то да се СДС-у онемогући учешће на изборима, него и грађанима да гласају за ту странку. Тиме се директно крши основно право људи и грађана не само да буду бирани, већ и да бирају - поручио је Грмуша и додао да је то једно од основних људских права предвиђено Уставом Републике Српске, Уставом БиХ и низом међународних докумената који се директно примјењују у правном поретку у БиХ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана