Најновији тренд у ФБиХ врхунац лицемјерја: Отворено првенство у дијељењу лекција Београду

Дарко Момић
Најновији тренд у ФБиХ врхунац лицемјерја: Отворено првенство у дијељењу лекција Београду

БАЊАЛУКА - Антисрпској хистерији коју годинама креирају и воде углавном представници политичких партија са сједиштем у Сарајеву у посљедње вријеме придружују се и културни радници и признати умјетници.

Послије глумца и функционера СДА Емира Хаџихафизбеговића, који скоро три деценије српском народу лијепи најгоре етикете, па потом сарајевског режисера Дине Мустафића, који је прије неколико мјесеци на друштвеним мрежама покренуо хајку против директорице БХ Радија Пејке Медић, њихов колега и оскаровац Данис Тановић устремио се на цијели српски народ, са акцентом на његову матицу - Србију.

Тановић је у интервјуу београдском листу “Данас” изнио најгоре квалификације на рачун Србије, уз тврдњу да “Србији треба Вили Брант”.

- Треба човјек да каже “извињавамо се за све што смо урадили, то смо радили, није било у реду”. Тачка. Нама више ништа не треба - рекао је Тановић, поручујући да “Србија престане да србује и узвиси се на ниво људскости”.

А да глумци и режисери не остану сами у пљувању по српском народу и држању придика Србији, потрудио се посланик СДА у Парламенту БиХ Шемсудин Мехмедовић. Он је јуче изнио низ увреда на рачун предсједника Србије Александра Вучића.

- Његов вокабулар, однос према својим политичким противницима у Србији, све су знакови да Вучић у својим политичким наканама почиње користити гнусне методе које су се користиле у историји. “Морални принципи” Вучића су се свели на политичке који у свом дискурсу имају фашистичке елементе - казао је Мехмедовић.

Политички аналитичар из београдског Института за међународну политику Драган Петровић каже да се Данис Тановић својом изјавом придружио политичком Сарајеву које не жели да прихвати да је Дејтонски мировни споразум дефинисао регион на начин да је Република Српска стварност.

- Он жели да каже да Срби треба да признају нешто што нема везе са здравим разумом, логиком и што је најважније - нема везе са истином. Он се само јавно придружио булументи оних чији једини циљ је да измене Дејтон на српску штету. У том правцу треба посматрати и његову и изјаву Шемсудина Мехмедовића и не треба се уопште чудити што један оскаровац и један ригидни бошњачки десничар дају готово идентичне изјаве и држе придике Србима и Србији - каже Петровић.

Умјесто извињења које тражи од Срба уз поруку да им ништа више не треба, Петровић каже да би Тановић, Мехмедовић и њихови истомишљеници требало само да прихвате Републику Српску као реалност.

- За рјешавање свих проблема у БиХ они само треба да прихвате Дејтонски мировни споразум. Тачка. Ништа више не треба - закључује Петровић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Српске Игор Жунић каже да Данис Тановић износећи ставове о потреби да се Србија уздигне на ниво људскости не говори о власти у Србији или било каквој политици.

- Он говори о сваком Србину и у Србији и у Републици Српској. Дехуманизација српског народа је један од основних принципа удруженог злочиначког подухвата бошњачке елите који траје и даље, иако смо ратове завршили прије скоро тридесет година. Ореол злочинца који се поставља сваком Србину, па и оним клинцима који се нису ни родили за вријеме рата, политички је програм који и Тановић промовише - каже Жунић.

Према његовим ријечима, за Тановића и њему сличне нечија жртва вриједи више, а нечија мање.

- Српске жртве у протеклом рату Тановић очито не броји. За њих се не треба извињавати, јер по њему Срби нису на нивоу људскости, па се ни њихова жртва, ни њихове сузе не рачунају - каже Жунић.

Он истиче да све док нам политички умјетници промовишу своје наручене истине, никада неће бити среће на овим просторима.

Коментари

Бројни коментари на Тановићев интервју на порталу “Данаса” показали су шта читаоци тог листа, који слови за гласило “друге Србије”, мисле о ономе што је рекао:

- Муслимани, а не Срби су били припадници Ханџар СС дивизије и усташких формација, тако да њима треба Вили Брант, извињење и денацификација.

- Ако је ово изјава човјека који се у ФБиХ сматра интелектуалцем, онда дефинитивно нема помирења. За 26 година од завршетка рата ја нисам чуо муслимана да каже: “Па јесте, учинили су припадници нашег народа неке злочине.”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана