Најбоље рјешење за БиХ је војна неутралност

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - За БиХ је најбоље рјешење да сарађује са НАТО-ом, али да остане војно неутрална, истакнуто је на данашњој научно-стручној конференцији у Бањалуци коју је организовало Удружење "Центар за лобирање".

Замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић рекао је новинарима уочи конференције "Војни савези или војна неутралност - модел за БиХ у времену изазова" да БиХ има добру сарадњу са НАТО-ом и да се на томе све завршава.

Он је нагласио да је за БиХ најбоља неутралност и добра сарадња са НАТО-ом, која подразумијева, прије свега обуку и мировне мисије које БиХ кроз Оружане снаге даје широм свијета, те добра сарадња о цивилним питањима са свим земљама.

Према његовим ријечима, све што је до сада рађено на програмским актима је таквог карактера да се нигдје не прејудицира да је БиХ иједним зарезом у НАТО-у.

Редовни професор Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци Милош Шолаја рекао је новинарима да Република Српска чврсто стоји на ставу војне неутралности.

Шолаја истиче да је неутралност један од облика безбједности за који се не изјашњавају само Република Српска или Србија.

"Република Српска је један од ослонаца, један од фактора одлучивања у БиХ и у том смислу се мора и посматрати", истакао је Шолаја.

Уредник часописа "Безбједносни форум" из Београда Петко Рашевић каже да је сама дилема - војни савези или војна неутралност вјештачки изазвана и наметнута од интересних група, прије свега НАТО-а, не би ли и овај простор, како каже, усисао у себе.

"Суштинска прича је управо то да су им потребни ресурси и додатне снаге за остваривање њихових агресивних циљева на простору Источне Европе и широм свијета", навео је Рашевић.

С друге стране, како је рекао, БиХ као простор и народи које носе веома болна искуства из непосредне прошлости немају баш никаквог разлога да се уплету у игру великих и да својим жртвама и напорима допринесу стварњу њихових агресивних циљева.

Он је додао да би, напаћена претходним ратовима, суочена са огромним одливом становништва и демографским губицима, БиХ требала да се посвети, прије свега, унутрашњем напретку, бољитку народа и живота у њој, а не да се сврстава у нечије таборе и да служи туђим интересима и циљевима.

У фокусу научно-стручне конференције у организацији Удружења "Центар за лобирање" била је расправа о стратешким питањима која се односе на концепт војних савеза и војне неутралности у времену великих безбједоносних и економских изазова.

На конференцији је представљено и четврто истраживање јавног мњења "Војна неутралност или НАТО?" које је Центар за лобирање спровео у септембру ове године на случајном репрезентативном узорку од 600 пунољетнх грађана БиХ на територији Бањалуке, Сарајева и Мостара.

Истраживање је, између осталог, показало да су грађани Бањалуке више за ЕУ и за војну неутралност, док су грађани Сарајева и Мостара више за улазак БиХ у НАТО. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана