Наилија Заганшина: Русија вишенационална држава, сви се међусобно поштују и друже

GS
Foto: Atv

Предсједник Савеза муслиманки Русије Наилија Заганшина, у ексклузивном интервју за АТВ, каже да је Русија вишенационална држава, јер како додаје, није битно које вјере и националности је човјек, у Русији сви поштују једни друге. Поштују се различите културе, различите културе, те сво живе једни крај других и друже се.

На овим просторима знамо много о муслиманској култури, религији и вјероисповијести, али чини ми се да муслимани у Русији имају своје посебности. Можете ли нам рећи у чему се разликује ислам у Русији и Татарстану од арапског и ислама у остатку свијета?

- Ми, наравно, имамо своје обичаје и културу које нису у супротности са исламским правилима. Живимо поштујући та правила. У Русији све конфесије живе у миру, то је најважније што могу да кажем. Русија је вишенационална држава и наш свијет нас радује, јер није битно које вјере и националности је човјек, ми поштујемо једни друге. Поштујемо туђу културу, живимо једни крај других и дружимо се. Рецимо у мом случају, када смо добили нови стан, уселили смо се и ту сам имала комшиницу. Она је дошла код нас да нас поздрави, упозна се нама и испекла је татарско пециво са месом. Ја сам муслиманка и увијек морам да водим рачуна да све буде „халал“, односно месо мора да буде припремљено по муслиманским обичајима. Али, комшиница је дошла тако дивно насмијана, наравно да сам примила њен поклон, али у себи сам помислила да је таква штета што не могу појести то пециво и у том тренутку моја комшиница, која је православна, говори: „Знате, ја сам специјално за вас отишла на пијацу и купила сам муслиманско месо и за вас сам испекла ово пециво.“ Била сам тако срећна када је то рекла. Ето, тако ми живимо, ми смо такве комшије. Честитамо једни другима празнике, срећни смо једни због других. У невољама бринемо једни за друге. Патимо због сваког човјека. Такво је наше пријатељство и веома нам је стало да сачувамо такав свијет и благостање и мир, јер када је свевишњи стварао људе на Земљи, створио их је различите: различите националности, боје коже, језика, све различито. А ако нас је свевишњи такве створио, значи да нас све воли - каже Наилија Заганшина.

Сигурно знате да је и Босна и Херцеговина вишенационална и вишерелигијска држава. Али, управо на тој основи код нас увијек почињу конфликти. Различити смо и не успијевамо да живимо једни са другима. Како да научимо ту важну лекцију коју сте Ви, чини ми се, научили?

- Знате, када смо у контакту једни са другима видимо да у свакој религији постоји много тога што нас дијели. Али, ми учимо и живимо за оне тренутке који нас уједињују. Основа свих религија јесте љубав према ближњем. Не убиј, воли... све најљепше што може постојати у животу човјека је основа религије. И ми пажњу посвећујемо управо тим основама. Наравно, веома нам је важно да човјек који живи заједно са нама добије исто добро које и ми добијамо, јер дијелити са ближњим је, такође, основа религије. Знате, просто треба да осјећамо једни друге. И треба осјећати тако да имамо у виду да тај човјек којег је створио свевишњи, такође, има право на срећу. Мене су као муслиманку у дјетињству научили, ако желим да будем права муслиманка, не само декларативна, треба да све што желим себи, сва добра која желим за себе, желим и осталима. У дјетињству су ми рекли да ћу само тада бити права муслиманка. И томе и тежим - додаје она.

Знамо шта је било у прошлости, па и у прошлости Руске Федерације, деведесетих година су избијали конфликти, ратови, као што је нпр. у Чеченској Републици и тако даље. Видимо да у садашњости тога готово да нема. Постоје ли у Русији међурелигијски проблеми и каква је ситуација данас?

- Немамо међурелигијских проблема. Постоје случајеви када неки неразуман човјек не схвата неку ситуацију правилно, али то су људи који немају способност логичког промишљања. Трудимо се да томе приступамо са разумијевањем и да не распирујемо било какав неправедан рат. Јер ће, разуман човјек, ако живи на овом свијету, увијек морати да дијели и ваздух, и вјетар, и сунце... Свега има довољно за све нас. Сада је код нас веома стабилно на религиозном плану. Сваког дана радимо све што можемо како бисмо сачували ту стабилност, јер свака жена, било које да је националности,  жели мир. Сваког дана када се пробуди. Па, она је мајка. Она рађа нове генерације и као и свака мајка жели мир. Да буде благостање, да на столу има хљеба, воде за пиће и управо та мајка тежи томе да нико не уноси своје непотребне идеје у њен дом. Она се труди да сачува тај мирни животни поредак, те да га пренесе својој дјеци - Заганшина.

Како се власт, односно руководство Русије односи према вама и осталим народима и религијама? Када сам недавно била на Криму рекли су ми: „Наш предсједник на столу има и Библију и Куран и Тору“. Да ли је то заиста тако?

- Да, заиста је тако. Видимо да је то истина, не уживо наравно, али преко ТВ-а. Руководство наше државе ради све што је могуће како би се све религије равноправно развијале и равномјерно добијале све добробити. Ми то осјећамо и због тога што у сваком граду постоји наша џамија. Сада постоје и халал кафићи, ресторани. Када путујем код својих родитеља, они живе у другој републици, пролазим поред руских градова и села, свуда постоје халал мјеста. У данашње вријеме халал храна представља еколошки чисту исхрану. Нема никаквих проблема. За Јевреје постоји кошер исхрана. Чак и у мензама образовних установа постоје халал мени, халал храна. Имамо избор и ми смо због тога веома срећни, јер у једној развијеној земљи тако и треба да буде. Човјек има избор. Могу да једем кошер храну, то одговара свим правилима. А што је најважније, сва та исхрана је здрава. Ја желим да сачувам своје здравље - додаје Заганшина.

Поштовање је, чини се, на највишем нивоу. Међутим, недавно су биле актуелне вијести да ће женама у Русији законом бити забрањено ношење посебне одјеће која сакрива лице. Шта Ви о мислите о томе, како то коментаришете? Видимо да сте код нас дошли у традиционалној одјећи, дивно изгледа. Шта у животу муслиманки представља одјећа, како гледате на то?

- Не постоје забране ношења традиционалне муслиманске одјеће. Забране се могу појавити ако би се неко почео да се облачи по обичајима неких других народа. Сваки народ и свака држава треба да се држи својих обичаја. Треба да чува своју културу. На том пољу се појављују неке нејасноће, јер смо навикли да гледамо Рускиње обучене у одјећу која је карактеристична за њихову народност. Појавио се проблем у вези са никабом и за њега се тражи рјешење. Ипак, постоји мишљење народа. Људи ће рећи: „Ми поштујемо жене које носе мараму“. Ја, рецимо, данас носим не само мараму, него татарску „тубетејку“, то је традиционални татарски женски шешир. И када се једногласно каже да се некоме допада наша одјећа, онда нема никаквих забрана. Престаје се о томе причати - каже предсједник Савеза муслиманки Русије.

Шта сте чули о нашој држави, шта знате о њој и шта сте видјели, а шта ћете тек видјети? Који је циљ Ваше посјете?

- Дошла сам да се упознамо. Дошла сам да видим, проучим и дружим се. То су ми главни задаци. Веома много сам слушала о томе да је овдје прелијепа, очаравајућа природа. Данас смо путовали од једног до другог града и морам рећи да сам уживала. Нисам могла да одвојим поглед. Ви живите у рају на Земљи. Ваша околина је изванредно лијепа. Добро је да кажем и да је та природа корисна за здравље. Наравно, занимају ме и људи и њихово расположење. Јер, каква год да је политика, људи, народ, треба да се друже. Тако ја то видим. Данас сам имала састанак са женама које су говориле о миру, та мисао одзвања у сваком срцу. Свака жена, гдје год да живи, ако је питамо: „Да ли желиш мир?“, она ће одговорити: „Наравно!“. Зато ћемо тражити путеве који нас уједињују. Који ће нам дати могућност да се дружимо. Занима нас како се облачите, коју одјећу преферирате. Ми, напримјер, сада радимо са дизајнерима, обнављамо националну културу и занима нас да ли је вама интересантна таква не потпуно традиционална, али лијепа одјећа. Зашто не бисмо договорили трговинску размјену на том пољу? Затим нас занима туризам. Знате, сваки човјек који живи у својој земљи, он практично не примјећује њену љепоту. Очи се некако навикну. Престајеш да уживаш у ономе што те окружује. А када путујеш, видиш неке туђе љепоте и више цијениш и своје. Уживаш у љепотама друге земље и почињеш више да цијениш и своје. Мислим да ће нас туризам усмјеравати на то. Ако бисмо размјењивали искуства, у Русији имамо веома много лијепих мјеста. Веома лијепих. Сада се граде нове туристичке зоне. Много је историјских мјеста. Наравно да желимо да их покажемо. Ми желимо да радимо, стварамо и имамо шта показати. Када је човјек вриједан и ради нешто у свом животу, он не жели да то сакрије. Жели да то покаже, да други то виде и вреднују. Први пут сам овдје, и читала сам на интернету да у вашој земљи постоје веома лијепа историјска мјеста. Имате предивну природу. Код вас је гостопримство на највишем нивоу. И зашто се наши народи не би дружили? То бих рекла - наглашава она.

Хвала Вам што сте ми пружили могућност да разговарам са најбољим народом. Јер ви заиста желите мир. У вашем срцу је љубав према свему што је живо. Често сам слушала да вишенационално становништво које живи на овој земљи жели само да се дружи. Јако ме је обрадовала та чињеница. Мислим да постоје неслагања која не дозвољавају да чујемо једни друге. Треба све то да елиминишемо, сједнемо за један сто и заједно славимо спокојан живот, закључила је Наилија Заганшина за АТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана