Нагодба од 12 мјесеци затвора за злочине над Србима у Дервенти

ГС
Нагодба од 12 мјесеци затвора за злочине над Србима у Дервенти

ДЕРВЕНТА - Дервентски логораши огорчени су нагодбом од годину дана затвора коју је некадашњи припадник ХВО Харис Скелић договорио са добојским Окружним тужилаштвом због злочина над Србима у дервентским логорима.


Жртве и свједоци тих злочина очекивали су, након што је Окружни суд у Добоју потврдио оптужницу против Скелића, да ускоро почне суђење, али умјесто тога ускоро би могао на слободу.

О злочинима Скелића за РТРС свједочи Дервенћанин Драго Кнежевић. Посљедице премлаћивања и ломљења костију и данас су евидентне. Прича да је приликом једног таквог злостављања Скелић извадио пиштољ и рекао му да се убије.

- Морао сам узети тај пиштољ и ставити на сљепоочницу, помислио на жену и дјецу, повучем тај пиштољ, срећа пуче у празно. Он ми псује мајку четнички и онда ме удара по грудном кошу и лицу чизмама, крв ми је кренула из уста, тако ме испребијао - прича Кнежевић.

Ништа боље нису прошли ни остали логораши, присјећа се Кнежевић. Све то испричао је и тужиоцу у Добоју, очекивао је да почне суђење, али је умјесто тога Скелић постигао споразум о признању кривице са Тужилаштвом и добио симболичних годину дана затвора.

- Ударао је и мене и друге заробљенике, као и његов брат близанац Муриз Скелић. Кад сам прочитао у новинама да се тужилац с њим нагодила на годину дана затвора и да ће он за своје двије, три плате моћи то откупи и оде, а преко 50 одсто затвореника је помрло, не због старости,у педесетим и шездесетим годинама, онда можете мислити какви су то логори били у Дервенти и кроз шта смо све прошли - истиче Кнежевић.

Очито је да српски народ не може очекивати било коју врсту правде и права када су у питању муслиманско-хрватски злочини над њима, сматрају у Савезу логораша. Огорчени су нагодбом за злочине над недужним људима.

- Скелић је у суштини аболиран, ослобођен тих злочина. Је ли могуће да човјек који је убијао, пребијао Србе и мучио их добије годину дана затвора? Имамо живе људе који би свједочили и који су дали изјаве, али узалудно је све јер за Србе очито нема правде - каже предсједник Савеза логораша Анђелко Носовић, а преноси РТРС.

У објављеној оптужници Окружног јавног тужилаштва у Добоју наводи се да је Скелић од маја до јуна 1992. године у логорима у војном складишту Рабић и Поље физички злостављао затворенике, цивиле српске националности, наносећи им повреде. Од 19. октобра прошле године налази се у притвору у добојском затвору. Претходно је из екстрадиционог притвора у Минхену изручен БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана