Нафташи искеширали четврт милиона за казне

Маријана Миљић Бјеловук
Нафташи искеширали четврт милиона за казне

БАЊАЛУКА - Поједине бензинске пумпе у Српској наставиле су са праксом формирања виших цијена од дозвољених и у овој години, због чега су их инспектори казнили са 240.000 марака.

Иако је ове године број контрола са утврђеним неправилностима када је у питању формирање цијена на бензинским пумпама мањи у односу на прошлу годину, поједини нафташи и даље покушавају да злоупотребама прибаве корист.

- У овој години обављено је 140 контрола формирања цијена течних нафтних деривата, од чега је 16 било са утврђеним неправилностима, јер се трговци нису придржавали прописаних маржи приликом формирања цијена. По том основу изречене су казне од 240.000 КМ - казали су “Гласу” у Инспекторату Републике Српске.

Такође, због других неправилности које су се односиле на вођење пословних књига и евиденција и слично, бензинским пумпама написане су додатне казне од 33.900 КМ.

Инспектори су у читавој прошлој години обавили 261 контролу на бензинским пумпним станицама, од чега је 166 било са утврђеним неправилностима, које су се углавном односиле на формирање цијена, те су по том основу изречене казне од 2,27 милиона марака.

Из Инспектората поручују да ће наставити са контролама формирања цијена, пратити стање на терену и прилагођавати свој рад како то ситуација буде захтијевала.

Предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима при Привредној комори РС Ђорђе Савић рекао је да ће увијек бити појединаца који крше прописе, али да је њих све мање.

- Представници бензинских пумпи су сада пуно опрезнији и не приближавају се критичној граници, него буду и степеницу-двије испод. То је све довело до тога да ове године имамо много мање оних који су платили казну у односу на лани, када су им инспектори због кршења прописа написали милионске казне - казао је “Гласу” Савић и додао да је све мање оних који свјесно иду преко максималне марже.

Према његовим најавама, након периода пада цијена горива на бензинским пумпама у Српској, идућих дана возачи ће бити суочени са поскупљењима, јер ће цијене бити више и до осам фенинга по литру.

Према Уредби о ограничавању марже приликом формирања цијена течних нафтних деривата прописана је максимална велепродајна маржа у апсолутном износу од 0,06 КМ по литру деривата за трговце који обављају дјелатност трговине на велико нафтним дериватима. За оне који обављају дјелатност трговине на мало нафтним дериватима прописана је максимална малопродајна маржа у апсолутном износу од 0,25 КМ по литру деривата.

Прописи

Уредбом о ограничавању марже приликом формирања цијена течних нафтних деривата прописана је новчана казна од 10.000 КМ за привредно друштво трговца као ако се не придржава прописане марже. Истом уредбом дефинисано је да ће казну од 5.000 КМ платити одговорно лице у привредном друштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана