Надлежнима у Добоју и Сребреници и даље везане руке: Мук у ЦИК-у заробио вољу грађана

Ведрана Кулага Симић
Надлежнима у Добоју и Сребреници и даље везане руке: Мук у ЦИК-у заробио вољу грађана

ДОБОЈ, СРЕБРЕНИЦА - И док су у Републици Српској већ конституисане бројне скупштине локалних заједница или су у току припреме за прве сједнице, у Добој и Сребреницу не стижу никакве информације из Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ о томе да ли ће резултати избора бити признати или ће бити поновљени. Због већ видљивих посљедица размишља се и о покретању кривичних пријава против чланова ЦИК-а.

ЦИК је почетком децембра утврдио резултате локалних избора у свим срединама, осим у Добоју и Сребреници, због сумњи на изборни инжењеринг и малверзације, те је покренут поступак утврђивања одговорности изборних администрација у те двије локалне заједнице на основу пријава о неправилностима.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић истакао је да проблеми у изборном процесу трају још од нелегалног избора дијела чланова ЦИК-а који су, како је подвукао, политички постављени по задатку да одрађују ствари за одређене партије. Подсјетио је да су анкете показивале убједљиву побједу коалиције коју предводи СНСД, те да су то и опозиционари знали, због чега су се и дали у тражење модела како да оспоре резултат у Добоју. На страни СНСД-а и странака који су га подржале је, каже, 30.000 људи, док је опозиција, која тражи поништавање избора, прикупила 3.000 гласова.

Избори у Добоју, тврди, спроведени су у складу са мјера и прописима ЦИК-а БиХ.

- Спекулације и наводи да су одређени политички субјекти били фиктивни је чист аматеризам ЦИК-а јер је комисија та која прима уплате, кандидате, потписе и она на крају овјерава политичке субјекте. То не чини ни град. Гласање путем поште одвија се са потврдом ЦИК-а. На сцени је и политичка трговина, гдје Бошњаци траже да се понове изборе у Сребреници, а СДС и ПДП су, знајући да овдје имају катастрофалан резултат, видјели да је ово погодно мјесто за компензацију - рекао је Јеринић.

Овакву ситуацију грађани Добоја, подвукао је, не заслужују.

- Мултиетничка смо средина, у којој сам ја добио више од 90 одсто подршке. Ми желимо да идемо напријед, али нас успоравају и праве град случај. Позивам их да то не раде и да се држе закона - казао је Јеринић.

Додао је да ће вјероватно поднијети и кривичне пријаве против чланова ЦИК-а, односно, како каже, људи који су блокирали Добој.

- Нека кажу који је мој лимит преко којег не смијем да идем. Не могу да схватим ову ситуацију ни ово понашање. Тражили смо састанак, нас више од 15 политичких субјеката, како бисмо добили информације о роковима које имају да објаве резултате, односно донесу одлуку. Ни они не знају када ће и како. Долази Нова година, празници, не знамо да ли ће то бити у јануару, фебруару или након 12 година као у Мостару - закључио је Јеринић.

Сличан став дијели и први човјек Сребренице Младен Грујичић. И он је потврдио да из ЦИК-а не могу да добију никакве информације, а проблема је све више на терену, односно у самом функционисању локалне заједнице.

- Нико нам не даје никакве инструкције нити било шта. Радимо на своју руку. Ово је заиста невјероватна ситуација. ЦИК нам углавном не одговори на дописе, тако да не знам какве ће ово посљедице оставити. Стално се помиње нека истрага, а на подручју Сребренице никога нису контактирали. Не знам какву истрагу и ко врши и на основу чега. Ситуација је као да Сребреница не постоји, а истрага постоји - рекао је Грујичић за “Глас”.

Предсједник ЦИК-а Жељко Бакалар јуче није одговарао на позиве, а у Информативној служби комисије кратко су навели да немају најаву када ће се Сребреница и Добој наћи на дневном реду и да још трају провјере.

Финансирање

Младен Грујичић је истакао да ће, због непостојања буџета за 2021. годину, од 1. јануара прећи на пријевремено финансирање.

- Не можемо ни усвојити буџет у овом моменту и стварно не знам како ће и до када ово овако функционисати. Трпе радници, трпе јавне установе, трпе извођачи радова, потписујем оно што морам, а неке важне акте морам да оставим по страни - истакао је Грујичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана