Националне мањине: У скупштинама у Српској доминирају Црногорци

Независне
Националне мањине: У скупштинама у Српској доминирају Црногорци

НОВИ ГРАД, СОКОЛАЦ - Националне мањине у Републици Српској имаће своје представнике и у наредне четири године у скупштинама општина и градова.

Истина, не у свим локалним заједницама, већ у њих осам, и то у Новом Граду, Приједору, Градишци, Бањалуци, Прњавору, Вукосављу, Сокоцу и Требињу.

У скупштинске клупе по том питању сјешће припадници различитих националности, од Руса, Украјинца, па све до Црногораца, који су били далеко најбројнији када су у питању кандидатуре за улазак у ових седам локалних самоуправа, пишу Независне.

У Новом Граду ипак није било Црногораца, а два кандидата за која су грађани имали прилику да гласају дошла су из реда руског и турског народа.

Идуће четири године представник националних мањина у граду на Уни биће Ненад Дрљача, који се на изборима изјаснио као Рус.

Он је иначе актуелни шеф кабинета тренутног, али и будућег начелника општине Нови Град Мирослава Дрљаче, а као што видимо, осим рада у заједничкој управи, овај двојац повезује и исто презиме.

Иначе, Дрљача је освојио 119 гласова на листи националних мањина, што је за 50 било више од противкандидата Хасана Расавца, који се на изборима изјаснио као Турчин, а кандидован је испред странке А-СДА.

И у Приједору су два кандидата конкурисала за једно одборничко мјесто.

Андрија Вукотић се изјаснио као Црногорац и са 378 гласова Приједорчана наредне четири године требало би да задужи одборничку фотељу. Његов противкандидат била је Илинка Мацура, која се изјаснила као Украјинка, а она је освојила нешто мање од 100 гласова.

Градишчанима није било тешко да изаберу ко ће из реда националних мањина у градски парламент, јер је на листи био само један кандидат.

То је Станислав Козминчук, који се декларише као Пољак, и он је добио 91 глас, кажу прелиминарни подаци Централне изборне комисије (ЦИК) Босне и Херцеговине.

Најинтересантније је било у Бањалуци. На листи националних мањина било је пет кандидата, а сви су, занимљиво, из реда црногорског народа, Саша Чудић, Игор Јовановић, Драган Јокић, Драган Шајић и Давор Јериловић.

Свој глас 1.356 Бањалучана дало је овој петорки, али се највећи број њих, као и на изборима 2020. године, одлучио да представник мањина буде Саша Чудић, који је добио подршку 593 бирача.

У Прњавору је кандидатска листа националних мањина била шаролика, а на њој су се нашали један Италијан - Фрањо Ровер, два Украјинца - Бранко Декет и Ивица Кулена, те два Црногорца - Небојша Југовић и Славко Вујиновић.

Захваљујући подршци 262 Прњаворчана, у скупштинске клупе ће Бранко Декет.

Мустафа Османовић биће и наредне четири године одборник из реда националних мањина у општини Вукосавље, а он се изјашњава као Ром. На овим изборима потврдио је мандат испред Сеада Тахировића, кога је кандидовала СДА.

Попут Османовића, одборнички мандат поново је освојила и Миладинка Зекић у Сокоцу. Ова Црногорка на изборима је била кандидат Савеза за нову политику, док је на ранијим изборима била кандидат СДС-а.

Њен противкандидат био је Југослав Петрушић, који се изјаснио као Македонац.

За крај, остао нам је најјужнији град у Републици Српској, Требиње, гдје су на изборној листи била три кандидата, а побједу је однио Амар Шеховић, као независни кандидат. Ипак, до закључења овог броја "Независних новина" нисмо успјели сазнати његову националну припадност.

Остала два кандидата, Ранко Црногорац, кога је кандидовао СНП, и Момир Гвозденовић као независни, долазе из реда црногорског народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана