Начелници и градоначелници не маре за Закон о локалној самоуправи РС: Смањење броја запослених изоставили из буџета

Дарко Момић
Начелници и градоначелници не маре за Закон о локалној самоуправи РС: Смањење броја запослених изоставили из буџета

БАЊАЛУКА - Начелници и градоначелници 26 општина и градова у Републици Српској предложили су, а локалне скупштине усвојиле, буџете за ову годину, не марећи за Закон о локалној самоуправи Републике Српске који предвиђа да до 30. јуна ове године морају да ускладе број запослених са бројем становника у својој локалној заједници.

Према том закону, који је усвојен 30. новембра 2016. године и који је требало да ступи на снагу 30. јуна 2019. године, али је његова примјена одгођена за посљедњи дан јуна ове године, у општинским и градским управама моћи ће да буду максимално три запослена на хиљаду становника. Упркос томе челници општина и градова у буџетима за 2019. годину предвидјели су исти износ средстава за плате запослених као и у протеклој години.

То није засметало ни Министарству финансија РС, које је дало сагласност на предложене буџете.

- Укупно 26 јединица локалне самоуправе Републике Српске доставило је Министарству финансија приједлоге буџета за 2021. годину и сви су одобрени. Са обзиром на то да измјене Закона о локалној самоуправи ступају на снагу у другој половини текуће године, средства која се тичу буџетске ставке “Расходи за лична примања запослених” ће се накнадно, по потреби, прилагођавати поменутим законским измјенама - наведено је у одговору Министарства финансија на наша питања.

Подсјећамо на чињеницу, наведено је даље, да јединице локалне самоуправе имају самосталност у прерасподјели сопствених буџетских средстава по ставкама, као и могућност ребаланса буџета током фискалне године.

Иако у скоро свим локалним администрацијама има више запослених него што ће смјети да имају послије 30. јуна, начелници и градоначелници очигледно не планирају политички погубно отпуштање вишка радника и уздају се да ће Народна скупштина Републике Српске измијенити закон или поново пролонгирати његову примјену.

Начелник Котор Вароша Зденко Сакан потврдио је за “Глас Српске” да је у буџету за ову годину планирао износ средстава за постојећи број запослених који је готово идентичан прошлогодишњем и да је добио сагласност ресорног министарства.

- Колико знам, све локалне заједнице у буџетима за ову годину планирале су исти износ за лична примања запослених као и прошле године. Уколико измјене закона о локалној самоуправи ступе на снагу, односно уколико не буде пролонгиран рок за његову примјену, ми ћемо ребалансом буџета мијењати ту ставку - каже Сакан.

Иста ситуација је и у Сокоцу, а начелник ове романијске општине Милован Бјелица каже да је предвидио отприлике исти износ за плате као и прошле године.

- Мијењаћемо ствари у ходу и усвојити ребаланс уколико буде требало, али не искључујем могућност да поново буде одгођено ступање закона на снагу - кратко каже Бјелица.

И у свим осталим локалним заједницама са којима смо контактирали, а чији парламенти су усвојили буџете за наредну годину, потврдили су да нису знатно мијењали буџетску ставку која се односи на плате запослених, признајући да очекују измјене закона о локалној самоуправи.

Казнене одредбе

Закон о локалној самоуправи каже да максималан број запослених у градској, односно општинској управи, не може бити већи од три запослена на 1.000 становника. Изузетак су локалне заједнице са мање од 5.000 становника у којима је прописано сљедеће:

1) до 1.000 становника је седам запослених,

2) од 1.001 до 2.000 становника је десет запослених,

3) од 2.001 до 3.000 становника је 13 запослених,

4) од 3.001 до 4.000 становника је 15 запослених и

5) од 4.001 до 5.000 становника је 17 запослених.

Према закону одговорно лице биће кажњено са 5.000 КМ ако не поступи по овим законским одредбама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана