"На Западу ће још дуго морати да рачунају на Милорада Додика"

Срна
Foto: ГС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да ће на Западу морати да још дуго да рачунају на Милорада Додика.

"Да ли ће га затворити у затвор зато што не поштује (Кристијана) Шмита, па ја сам козарачко дијете, ја сам васпитаван на страху од Нијемаца и усташа. И сад мени дође поборник фашизма какав је Шмит да ми нешто каже. Е не може", рекао је Додик за "Спутњик".

Он је подсјетио да је Шмит у БиХ нелегално, да није потврђен резолуцијом Савјета безбедности.

"Одједном је покушано да се наметне да високог представника бира неки ПИК (Савјет за имплементацију мира), случајно изабрана група земаља која је себе прогласила неким пријатељима БиХ, који желе и мисле да могу њоме да управљају. Именујте ви свог високог представника, али по Дејтонском споразуму то не може да буде нико други до онај изабран по процедури која је предвиђена", истакао је Додик.

О процесу против њега у Суду БиХ у Сарајеву зато што не поштује нелегалне одлуке нелегалног високог представника, Додик је рекао да би свако помислио да је то нека шала и да је то невјероватно да уопште постоји.

Додик је напоменуо да ни Тужилаштво ни Суд БиХ нису у складу са Уставом БиХ. 
"Нелегално тужилаштво, неуставан суд, гоне мене, легалног предсједника Републике Српске и кажу да сам ја потписао указ на закон који је донијела Народна скупштина", каже Додик.

Он је додао да у Уставу пише да предсједник Републике потписује указ о проглашењу закона као у многим другим демократским земљама, те да чак нема ни могућности да оспори тај закон.

Додик је упитао и како је могуће да се неко ко је завршио право није ни успротивио да каже да то није у складу са Уставом.

Он сматра да је све то само да би се светили Србима, да желе њега да склоне, а онда је сљедећа степеница да се одузме сва имовина Републици Српској.

"Шмит би написао одлуку и вјероватно потписао оног дана када би одлазио из БиХ - у четири сата петком поподне има авион за Њемачку, а он би у 15.45 потписао закон да сва имовина припада БиХ и да нема више Републике Српске", рекао је Додик.

Он је напоменуо да се свему томе успротивио јер је његово да може да спозна или претпостави шта је сљедећи корак.

"Е, ми кажемо - ако нас тјерате из БиХ, онда ће отићи читава Република Српска. Прихватили ви на Западу или не прихватили, не можете да нам ово радите. Нећемо то да дозволимо", истакао је Додик.

Једина шанса за миран живот у БиХ је миран разлаз и да нико ником не прави проблеме.

"Ми то хоћемо. И Хрвати би, мада неће да о томе говоре јавно. Али, муслимани сматрају да њима припадају и Бањалука, и Лакташи, и Требиње, и Нови Град... Некада им у шали кажем да и када би све то добили, немају капацитет да управљају. Не могу да управљају са 24 одсто територије гдје су доминантна већина, стално имају неке проблеме и да нема странаца били би у хаосу", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, Срби су овдје једини државотворан народ који зна шта је држава.

"Зато и живимо у Републици Српској као држави. Не свиђа се то енглеском амбасадору, баш ме брига. Не свиђа се ни америчком, па шта могу. То што се њима не свиђа Република Српска, не значи да она не треба да постоји", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, Република Српска треба да постоји, не да би их иритирала, већ зато што је то интерес овог народа.

"Када кажемо да живимо у Републици Српској као у слободној држави, тако мислимо и тако живимо. Ми који мислимо да су Америка, Британија и други, злотвори за српски народ, мислимо да то и јесу", рекао је Додик и подсјетио на бомбардовање, на оно што раде на Косову и Метохији, Црној Гори.

Свугдје су антисрпски, оцијенио је Додик и додао да то није пријатељство већ непријатељство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана