На рачун грађана: Бројни пропусти у раду Граничне полиције БиХ

Маријана Миљић Бјеловук
На рачун грађана: Бројни пропусти у раду Граничне полиције БиХ

САРАЈЕВО - Исплата већих дневница од зарађених, признавање рачуна за куповину уређаја који се по својој природи не могу сматрати трошком путовања те пропусти код коришћења службених возила, али и кршење Закона о јавним набавкама, само су неке од примједаба због којих су ревизори Граничној полицији БиХ у прошлој години дали мишљење са резервом.

Канцеларија за ревизију институција БиХ је чешљањем финансијских извјештаја Граничне полиције за 2023. годину утврдила низ пропуста, а између осталог, установљено је да нису успоставили у потпуности адекватан и поуздан систем признавања трошкова службеног путовања.

- Увидом у правдање путних налога уочено је да дневницу нису обрачунавали од времена поласка авиона с аеродрома до доласка авиона на аеродром у БиХ - наводе ревизори.

Такође, у одређеним случајевима није умањена дневница иако се из агенде службеног путовања и спецификације трошкова јасно види да је запосленом за одређене дане проведене на службеном путовању била обезбијеђена исхрана (минимално два оброка).

- Уочено је да се кроз правдање путног налога, као остали трошак службеног путовања, признавала куповина уређаја који се по својој природи не могу сматрати трошком службеног путовања. Ријеч је о е-боок реадеру и трансмитору, који су коштали 178 евра - наводе ревизори.

Примједбе су имали и код издатака за употребу службених возила који су у прошлој години износили 2,36 милиона КМ.

- У појединим случајевима уочили смо неслагања у картонима службених возила у погледу унесених података о стању на километар сату у моменту обављања сервиса - стоји у извјештају.

Наглашавају и да Гранична полиција није и даље успоставила поуздан систем благовременог евидентирања обавеза и потраживања.

- Обавезе према добављачима од 20.000 КМ нису евидентиране у пословним књигама за 2023. годину. Такође, нису исплаћене накнаде кадетима за период октобар - децембар у износу од 117.106 КМ, јер је Гранична полиција била у фази преговора о закључењу уговора са Међународном организацијом за миграције да би они преузели финансирање тих накнада - стоји у извјештају.

Када је ријеч о јавним набавкама, ревизори су анализом и тестирањем спроведених процедура набавки утврдили слабости које се највећим дијелом односе на ефикасност спровођења процедура јавних набавки.

- Приликом спровођења поступака набавки у одређеним случајевима није сачињена писана забиљешка о радњама и поступцима истраживања тржишта како је прописано законом, већ је настављена пракса да се процјена вриједности набавке заснива на претходним искуствима и цијенама које су увећане за инфлацијска кретања - стоји у извјештају ревизора.

Такође наводе да Граничној полицији није успостављен поуздан систем уноса података у електронску евиденцију података о униформама, оружју и припадајућој опреми у полицијским тијелима БиХ на крају, 31. децембра 2023. године.

Ускраћени и за кирију

Гранична полиција на основу потписаних уговора о изнајмљивању простора (крова) на згради за смјештај базних станица - опреме и антене телеком оператера остварује приход.

- Остварени приходи по овом основу у 2023. години износио је 21.440 КМ. Међутим, Гранична полиција није обезбиједила наплату закупнине у складу са закљученим уговором. Закупопримци ни у 2023. години нису измирили све обавезе у обрачунском периоду, што Гранична полиција није евидентирала у пословним књигама - стоји у извјештају ревизора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана