На путевима више од 4.000 службених аутомобила

Маријана Миљић Бјеловук
На путевима више од 4.000 службених аутомобила

САРАЈЕВО - Институције на нивоу БиХ на располагању имају више од 4.000 возила која надлежни не користе на ефикасан и економичан начин. Само на текуће издатке возног парка годишње на заједничком нивоу буде утрошено око 15 милиона, док је за набавку аутомобила у посљедњих пет година спискано око 34 милиона марака грађана.

До ових података дошла је Канцеларија за ревизију институција БиХ која је провела ревизију учинка са циљем да се испита да ли институције на заједничком нивоу возним парком управљају на ефикасан и економичан начин.

До бројке да паркинге 72 институције БиХ краси око 4.100 службених возила ревизори су дошли на основу својих истраживања, јер надлежни немају тачан број службених аутомобила који крстаре домаћим али и иностраним путевима и аутопутевима.

Наиме, ревизори су се увјерили да Савјет министара уопште нема податке о укупном броју и врстама возила које користе институције, али и да не постоји јединствен начин добијања тих података.

Током контрола и чешљана надлежних институција ревизори су утврдили да ни донесени нови правилник за управљање возним парком у институцијама БиХ од стране Савјета министара у 2023. години није дао никакве резултате.

- Напротив тај правилник је транспарентност употребе возила додатно смањио, а контролу коришћења скоро  онемогућио - нагласили су ревизори.

Имали су замјерке и на коришћење возила током 24 часа, што како наводе није ријешено на јединствен начин.

- Руководиоцима институција је дато право да сами уреде коришћење возила 24 часа посебним актом. Међутим, утврђене су различите праксе о том питању које генеришу различита права корисника и трошкове - навели су ревизори и додали да најављено успостављање јасног обиљежавања службених возила институција БиХ још увијек није завршено.

Такође, утврђено је и да је знатан број институција које су биле предмет ревизора имале више возила или оних више класе од прописаног броја. 

Замјерке су ревизори изнијели и на планирање набавке возила, али и на трошкове одржавања возног парка.

- Институције планирање куповине возила не заснивају на анализама потреба и постојећег стања возног парка са циљем најефикаснијег и најекономичнијег коришћења јавних средстава. Изостаје и пракса анализирања трошкова одржавања возног парка како би се оправдало даље улагање у возила - пише у извјештају Канцеларије за ревизију, која већ дуже вријеме указује на бројне проблеме у управљању возним парком институција на заједничком нивоу.

Препоруке

С обзиром на низ замјерки које су утврдили ревизори су написали и препоруке које би требало да реализују надлежни ако желе да отклоне бројне проблеме у управљању возним парком. Тако је Савјету министара наложено да унаприједи прописе са циљем економичног управљања и намјенског коришћења возила.

- Министарство финансија и трезора БиХ дужно је да успостави праћење и анализу примјене и ефеката прописа, али и да унаприједи процес анализе захтјева за буџет који се тичу набавке нових возила - наведено је у препорукама ревизора. Такође, између осталог, нагласили су да би институције требало да предузму активности усклађивања интерних прописа с важећим правилником, али и да број возила које користе сведу на тачно прописани. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана