На помолу модернизација Луке Брчко и повезивање с ТЕН-Т коридором

СРНА
На помолу модернизација Луке Брчко и повезивање с ТЕН-Т коридором

БРЧКО - У Брчком се данас, у организацији Дунавске комисије, одржава конференција о "Промоцији Луке Брчко као логистичке капије и њене боље интеграције у језгро ТЕН-Т коридора Рајна-Дунав", на којој учествују стручњаци из области логистике и транспорта, као и представници локалних власти и међународне заједнице.

Супервизор за Брчко Луис Кришок оцијенио је у паузи конференције да је одржавање оваквог скупа на високом нивоу од изузетног значаја и да још једном потврђује могућности дистрикта и његову улогу за привредни развој регије.

- Брчко има изузетну локацију да буде транспортно чвориште и локалне власти треба да учине све како би се Брчко дистрикт интегрисао у европске трговинске коридоре. Зато је потребно да се што прије комплетира пројекат модернизације Луке Брчко, рекао је Кришок.

Он је навео да је потребно да се у року заврши деминирање обале ријеке Саве како би почело чишћење ријечног корита, те да се реконструкцијом обезбиједи пуни капацитет постојећег међудржавног моста и заврше припреме за изградњу новог преко ријеке Саве.

Кришок је истакао да је највећа одговорност на институцијама дистрикта које треба да утврде динамику рада и у сарадњи са међународним партнерима воде ове пројекте до коначног завршетка.

Представник Дунавске комисије Манфред Зајц истакао је важност повезивања брчанске Луке са коридором Рајна-Дунав и нагласио да ће се у будућности учинити све да до тога дође.

Он је додао да је много учињено за обнављање пловног пута.

- Доста тога је учињено, али треба још да се ради и зато је и ова радионица посвећена тим питањима, а такође треба још доста посла обавити како би се Брчко повезало са регионима, а Лука Брчко одржала као поуздана станица претовара роба, истакао је Зајц.

Конференцији у Брчком присуствује и министар комуникација и транспорта у Савјету министара Един Форто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана