На помолу измјене правила рада Завода у Војковићима: Руководилац мора бити у затвору

Маријана Миљић Бјеловук
На помолу измјене правила рада Завода у Војковићима: Руководилац мора бити у затвору

САРАЈЕВО - Заводом за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ у Војковићима требало би да поред актуелног директора руководе и два његова замјеника, да би било обезбијеђено да тај чувени затвор буде под надзором управе 24 сата.

У плану рада Министарства правде БиХ за ову годину наведено је да постоји потреба да Завод за извршење кривичних санкција у Војковићима осим управника добије и два замјеника.

- На тај начин биле би испоштоване и препоруке Савјета Европе и завод би се у свако доба налазио под пуном управом директора, замјеника директора и друге овлашћене особе - наведено је у плану рада Министарства правде.

У истом документу стоји да су у овој години планиране измјене Закона о извршењу казнених санкција, притвора и других мјера, јер су се појавиле одређене правне дилеме и могућност за различита тумачења појединих одредаба тог акта.

На питање “Гласа” упућено на адресу Министарства правде БиХ када би затвор у Војковићима могао добити замјенике директора те које су се правне дилеме појавиле у спровођењу поменутог закона нису били опширни у одговорима.

- Генералном секретаријату Савјета министара БиХ достављене су измјене и допуне Закона о извршењу казнених санкција БиХ, али је тај акт још у фази да може бити повучен и дорађиван. С обзиром на фазу у којој се тај закон налази, не желимо информисати јавност о нечему што још није извјесно - казали су “Гласу Српске” у Министарству правде БиХ.

Са пуно информација када је ријеч о проширењу управе, али и измјенама актуелног закона не располаже ни директор затвора у Војковићима Синиша Перковић.

- Прича да поред директора затвор има још два замјеника да би био 24 сата под надзором управе траје већ дуже, али не знам колико има политичке воље за то. Не знам шта ће се десити и да ли ћу добити замјенике. Добро би било да је неко из управе присутан у затвору 24 сата - рекао је “Гласу” Перковић и додао да није учествовао у измјенама Закона о извршењу казнених санкција, притвора и других мјера те да самим тим не зна шта је мијењано у том акту у односу на тренутни који је на снази.

Камен темељац за овај затвор постављен је 2006, а први рок за завршетак био је двије године касније. Ипак званично је отворен тек након 14 година. Затворски комплекс на 24.000 квадрата чини десет објеката, од којих је дио резервисан за притворенике и затворенике које је осудио Суд БиХ.

Свака ћелија, према ранијим подацима, има површину 12 квадратних метара, а вриједност пројекта је процијењена на 40 милиона евра. Највећи донатор је била Европска унија, са уложених више од десет милиона евра, а дио је финансиран и из буџета БиХ.

Затвореници у затвору у Војковићима, који су медији називали чак и “БХ Алкатраз” имају на располагању дневни боравак који је довољно велики и у којем се налази и ТВ. Завод има контролну собу из које се, према ранијим писањима, управља видео-надзором са 218 камера.

Клизиште

Затвору у Војковићима пријети и клизиште, а тај проблем требало би да буде ријешен издвајањем пола милиона марака из буџетске резерве институција БиХ.

- Издвајањем тог новца био би ријешен проблем клизишта у кругу Завода за извршење кривичних санкција, јер је усљед сталног слијегања тла знатно угрожена стабилност изграђених објеката - наведено је у одлуци која је упућена на адресу Савјета министара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана