Трајно одузета имовина вриједна тек 100.000 КМ, ево шта је заплијењено

Маријана Миљић Бјеловук
Трајно одузета имовина вриједна тек 100.000 КМ, ево шта је заплијењено

БАЊАЛУКА - Аутомобили, новац, трупци те текстилна роба, чија је укупна вриједност око 100.000 марака је једина имовина која је трајно одузета у протеклих пет година на основу правоснажних судских одлука у Српској.

Та имовина проистекла извршењем кривичних дјела предата је Агенцији за управљање одузетом имовином РС.

У њиховом извјештају наведено је да је у 2018. години трајно одузет аутомобил који је процијењен на 1.000 марака те новац у вриједности од 459 КМ.

- Годину послије, односно 2019, одузето је 10 аутомобила у вриједности од 15.491 марку, те 100 марака, а 2020. године храстови трупци, новац те три аутомобила и текстилна роба. Укупна вриједност трајно одузете имовине те године износила је 25.222 марке - наведено је у извјештају.

Прије двије године иста слика када је ријеч о трајно одузетој имовини, а ријеч је о новцу у вриједности од 3.013 марака те 18 аутомобила који су процијењени на 19.302 марке.

Такође идентична ситуација била је и лани, јер је трајно одузето 26 аутомобила у вриједности од 33.000 марака те 2.550 марака који су предати Агенцији на управљање одузетом имовином.

У извјештају Агенције наведено је да лани, као ни у претходне четири године, није било привремено одузете имовине која је предата њима на управљање.

У истом документу наведено је и да је располагано са трајно одузетом имовином.

Тако је трајно одузети новац уплаћиван на рачун јавних прихода буџета Српске, док је власништво над аутомобилима на основу одлука Владе преношено на друге институције.

Тако је у 2018. години Министарство унутрашњих послова РС добило аутомобил “ауди А6” у вриједности од 21.000 марака.

Такође 2019. године власништво над два трајно одузета аутомобил пренесено је на Црвени крст РС и Основни суд у Приједору. Исте те године власништво над мотоциклом пренесено је на Основну школу “Новак Пивашевић” Стара Дубрава.

Према подацима о начину располагања трајно одузетом имовином и у 2020. власништво над аутомобилом, који је процијењен на скоро 12.000 марака, пренесено је на Министарство унутрашњих послова РС, док су храстови трупци уступљени вртићу “Наша радост” у Прњавору.

Такође претходних година и Борачка организација општине Србац и Удружење ратних војних инвалида у Новом Граду добили су по један аутомобил, док је трајно одузета текстилна роба у вриједности од скоро 13.000 марака уступљена ЈУ Дом “Рада Врањешевић”. Такође, поједини аутомобили су уништени, а новац добијен од тога уплаћен је на рачун јавних прихода.

Имовина која је правоснажним судским одлукама трајно одузета постаје својина Републике Српске и њоме располаже Влада Српске, у складу са одредбама закона.

Стан

Влада је у прошлој години донијела одлуку о преносу власништва над трајно одузетим двособним станом на ЈУ Дом “Рада Врањешевић”. Вриједност тог стана процијењена је на 145.453 марке.

 - Тиме је прихваћен наш приједлог да корисницима ЈУ Дом “Рада Врањешевић” након навршених 18 година и напуштања те установе буде на располагању трособан стан - поручено је раније из Министарства правде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана