Коначно усвојен кључни документ: Узалуд стратегија када је нема ко спровести

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Архива

САРАЈЕВО - За усвајање Стратегије за борбу против корупције БиХ је било потребно пуних пола деценије, а упућени у ову проблематику тврде да овај документ не значи ништа све док имамо тренутну поставу људи на власти и у правосуђу на нивоу земље.

Савјет министара БиХ на посљедњој сједници усвојио је Стратегију за борбу против корупције БиХ за период 2024 - 2028. године те пратећи Акциони план који је израдила и послала на усвајање Агенција за превенцију корупције и координацију борбе против корупције (АПИК).

БиХ овај документ није имала од 2019. године, односно тада је престала да важи претходна Стратегија. 

-  Ово је први пут да је стратегију радила радна група коју је на наш приједлог именовао Савјет министара. У тој радној групи, поред АПИК-а, учествовали су и представници институција са свих нивоа у БиХ, а одлуке су се доносиле консензусом - поручили су из АПИК-а. 

Поручили су и да Стратегија за борбу против корупције и Акциони план предвиђају координацију и сарадњу свих нивоа власти у вези са антикорупцијским активостима и политикама у БиХ, те укључивање свих актера како по хоризонталном тако и по вертикалном принципу у спровођењу овог антикорупцијског документа.

- Ова документа помоћи ће и другим нивоима власти да израде властите стратегије за борбу против корупције и планове за њено спровођење  - саопштили су из АПИК-а. 

У Комисији за борбу против корупције Парламента БиХ наводе да рад на усвајању ове стратегије која је трајала од 2018. године показује колико је оправдан епитет БиХ да је земља апсурда и немоћи.

- То је само један од примјера колико су власти у БиХ незаинтересоване за борбу против корупције. Сасвим је бескорисно и доносити било какве стратегије и законе све док имамо ову гарнитуру људи на власти и на тим кључним позицијама у правосуђу на нивоу земље, односно Тужилаштву и Суду БиХ - казао је “Гласу Српске” члан Комисије за борбу против корупције Парламента БиХ Ненад Грковић. 

Наглашава и да је парламентарна комисија покренули јавна саслушања која сматра добрим механизмом јер јавности могу да предоче  неке ствари  злоупотребе у трошењу јавних средстава. 

- Сви смо свјесни да од нашег правосуђа у БиХ нема никакве користи.  Тражили смо саслушање министра транспорта и комуникација Едина Форте у вези с проблемима хомологације и сертификације аутомобила, али и саслушање у вези са проблемима са Институтом за мјеритељство БиХ. Тиме смо упознали јавност са горућим проблемима и манипулацијама које се дешавају у самим институцијама БиХ - поручио је Грковић и додао да је корупција укоријењена у сваком сегменту  друштва БиХ, те да је, нажалост, постала модел понашања. 

Стратегија за борбу против корупције је дио 14 кључних приоритета које БиХ мора испунити за чланство у Европској унији.

БиХ међу најгорима

Према резултатима Индекса перцепције корупције (ЦПИ) за 2022. годину, БиХ је трећа на листи најгорих земља у Европи. То је најлошији резултат од 2012. године, а БиХ биљежи и најлошији тренд међу свим земљама региона, што указује на константно погоршање повјерења грађана БиХ у правосудне институције, агенције за спровођење закона, али и јавну управу у цјелини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана