Вашингтон пост: На мапи земаља које су увеле санкције Русији нема Србије и БиХ

Срна
Вашингтон пост: На мапи земаља које су увеле санкције Русији нема Србије и БиХ

ВАШИНГТОН - Сукоб у Украјини изазвао је дубоке глобалне подјеле и ограничио је амерички утицај на убрзану измјену свјетског поретка, пише амерички дневник “Вашингтон пост”, уз објаву мапе земаља које нису увеле санкције Русији на којој се јасно види да то у Европи нису учиниле Србија и БиХ.

Лист наводи да су све јачи докази да су неуспјешни напори да се изолује руски лидер Владимир Путин, који има подршку земаља од којих се то и очекује, попут Кине и Ирана, али и других.

Индија је прошле седмице објавила да је њена трговина са Русијом за 400 одсто већа од почетка сукоба у Украјини.

Лист подсјећа да је руски министар спољних послова Сергеј Лавров посјетио девет земаља Африке и Блиског истока, укључујући Јужноафричку Републику, чији је шеф дипломатије Наледи Пандор састанак оцијенила као “диван” и двије земље назвала “пријатељима”.

“Вашингтон пост” подсјећа да ће морнарица Јужноафричке Републике сутра учествовати у војним вјежбама са Русијом и Кином у Индијском океану, чиме шаље снажан сигнал солидарности у тренутку када се САД надају да ће имати прилику за глобалну осуду Москве поводом годину дана од почетка специјалне операције у Украјини.

Амерички званичници су указали и на то да је 141 од 193 чланице УН гласала за осуду Русије након почетка специјалне операције.

Међутим, само су 33 земље увеле санкције Русији, а сличан број држава шаље помоћ Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана