На кандидатским листама било 42,1 одсто жена

Srna
Foto: Mondo

САРАЈЕВО - На кандидатским листама за опште изборе у БиХ било је 42,1 одсто жена, што је мало повећање у односу на изборе прије четири године, наведено је у анализи коју је данас објавила Агенција за равноправност полова БиХ.

"Повећање процента жена на кандидатским листама током протеклих општих избора је мало више од законског минимума од 40 одсто. Међутим, као и увијек, успјех жена на изборима далеко је нижи од њихове заступљености на кандидатским листама", саопштено је из Агенције. 

Агенција је забиљежила пад у проценту изабраних жена у Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ у односу на 2018. годину, када их је било 21,4 одсто, а ове године свега 16,66 одсто. 

На ентитетском нивоу биљежи се веома мало повећање заступљености жена, тако да је у Представнички дом Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ изабрано 26,53 одсто, а у Народну скупштину Републике Српске 18 одсто жена. 

У кантоналним скупштинама дошло је до малог смањења изабраних жена са 31 на 30 одсто. 

Највећи пад биљежи се у Херцеговачко-неретванском кантону који је, иначе, у протеклом саставу био једина скупштина са једнаким бројем посланика жена и мушкараца, а сада је регистрован пад са 47 на 33 одсто жена посланика. 

"Очекује се да ће, као и до сада, проценти у законодавним тијелима током мандата биљежити извјесни пораст у корист жена, највише због одустајања мушкараца од мандата из разних разлога", напомињу из Агенције за равноправност полова БиХ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана