На иће и пиће спискали 600.000 марака

Вељко Зељковић
На иће и пиће спискали 600.000 марака

САРАЈЕВО - Трошкови репрезентације запослених у 15 анализираних заједничких институција до августа ове године износили су око 600.000 конвертибилних марака.

Показују ово подаци објављени на службеној страници Парламента БиХ, у рубрици “питања и одговори”, а достављени на упит једног од посланика. Више од једне трећине ових трошкова репрезентације у овој години направили су запослени у Министарству одбране БиХ - 208.000 марака. Њима је иначе годишњи лимит чак 330.000 марака, а у образложењу су навели како је овај новац углавном потрошен за обиљежавање вјерских празника те на освјежавајуће напитке за “кључно особље”.   

На другом мјесту, рекло би се очекивано, нашло се Министарство спољних послова БиХ које је у првих девет мјесеци ове године за репрезентацију утрошило 252.000 марака, од чега се на дипломатско-конзуларну мрежу односи нешто више од 200.000. На трећем мјесту налази се Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) са 69.400 марака.

Након њих, гледајући по висини трошкова, слиједи Гранична полиција БиХ са досадашњим трошковима на иће им пиће од 31.000 марака, Управа за индиректно опорезивање потрошила је 19.700 марака, од чега се 12.400 односи на “пословне састанке одржане у угоститељским објектима”. Слиједи Високи судски тужилачки савјет са 17.000 марака те Дирекција за координацију полицијских тијела - 15.200 марака. Централна изборна комисија је од дозвољених 20.000 до августа потрошила 16.700. Иначе, ово тијело је у неком претходном периоду тражило повећање ових “репрезентативних трошкова “.

Министарство безбједности је, међутим, за првих девет мјесеци утрошило 10.000 (годишњи лимит 15.000), баш као и Правобранилаштво БиХ, али и Агенција за статистику. Интересантно и Комисија за концесије, која од свог постојања није издала ниједно рјешење за концесију, за ове намјене је утрошило 1.300 марака. 

Репрезентација је иначе право на кориштење новчаних средстава за угоститељске услуге запослених у институцијама БиХ, а у вези са како је законски прецизирано - “пословима и задацима вршења надлежности и припадајућег дјелокруга рада институције, ради одржавања службених и пословних контаката и пријема гостију”.

Издаци за услуге репрезентације, на државном нивоу, током прошле године остварени су у укупном износу од 2,24 милиона марака и били су већи за 461.000 марака у односу на 2021. годину, показао је недавни извјештај о извршењу прорачуна институција БиХ за 2022. годину.

Спроведеним ревизијама у институцијама БиХ утврђено је да реализација ових издатака није вршена на адекватан начин, будући да су недостајала образложења разлога настанка трошка која би се могла довести у везу са службеним активностима и оправданошћу трошења јавних средстава.

Да ли због страха од ревизије, несналажења или нечег трећег, али у првих девет мјесеци ове године један број државних институција, бар према досадашњим показатељима, биљежи пад потрошње за репрезентацију у односу на прошлу годину.

“Јавна тајна”

Из Централне банке БиХ су истакли да они с обзиром да не спадају међу институције које се финансирају из буџета БиХ, не морају полагати рачуне посланицима из парламента. Поручили су да имају интерна акта с којима се регулише висина и годишња дозвољена квота утрошка за репрезентацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана