Лицитација заплијењене робе: На добошу од пила до фарби за косу

Милијана Латиновић Радошевић
Лицитација заплијењене робе: На добошу од пила до фарби за косу

БАЊАЛУКА - Кревети, пиле, циркулари, машине за мљевење меса, фарбе за косу и огледала само су неки од заплијењених артикала које је у овој години на лицитацијама продавала Пореска управа РС с циљем наплате дугова од пореских обвезника.

Према подацима који су доступни на интернет страници Пореске управе РС, у овој години организовано је 19 лицитација на којима су продаване разне ствари.

Посљедња јавна продаја одржана је крајем августа, а на добошу су се нашле заплијењене покретне ствари пореског дужника “ПЕРПЕР” из Слатине и то нож за резање и машина за штепање, укупне процијењене вриједности 91.797 КМ.

На добошу су се нашле и разне пиле, циркулари, алати и машине теслићког предузећа “Нова Борја” процијењене на 481.441 КМ. 

Да би наплатили дуговања за порезе, инспектори су заплијенили и покретне ствари из салона љепоте “Пинк леди”.

На лицитацији која је одржана половином јула понуђене су фарбе за косу, огледала, покретне столице, фотеље, шампоњере, пешкири, као и пегле за косу, фрижидер и музичка линија. 

Поред наведеног путем јавне продаје Пореска управа је у овој години покушала да наплати дуг и лицитирањем хомогенизатора заплијењеног од предузећа “Бекон” из Лакташа, који је понуђен за 3.800 КМ. 

Предмет продаје био је и пословни простор у Дервенти, као и прикључно и теретно возило обвезника “Вукмир.ЦО” из Лакташа. 

Међу заплијењеним стварима које су заинтересовани могли пазарити по повољнијим цијенама нашле су се и разне машине и алати фирме “Дувапласт” из Какмужа. 

Све лицитације организоване су тако да су заинтересовани усменим јавним надметањем могли да дају најповољнију понуду и тако постану власници жељених ствари. Да би уопште учествовали били су дужни да уплате депозит од десет одсто процијењене вриједности понуђене имовине. 

Економиста Марко Ђого каже да је лицитација заправо и једини модел наплате дуговања у оваквим ситуацијама који се користи и у свијету.

- Међутим код нас је спорно нешто друго, у западној Европи је рок 15 дана да буде покренут стечај уколико предузеће не измири све обавезе. Суштина је да се не дозволи акумулација дуговања, прије свега према радницима. Код нас је основни проблем јер имамо изузетно неразвијену привреду и толерише се и нередовно плаћање пореза па и дуговања према запосленима. Предуго се чека на покретање стечаја - рекао је Ђого. 

Упозорава и на то да и дан-данас има предузећа која не раде буквално ништа само се чека шта ће бити са том њиховом имовином.

- Да је успостављен систем као у развијенијим земљама, ни код нас не бисмо долазили у ситуацију да се распродаје овако имовина, него би предузећа много раније измирила дугове. Пореска управа једноставно нема другог начина да наплати дуговања, само би требало много раније покретати стечајне поступке и да много краће трају ти поступци. Питање је зашто уопште долази до ситуације да се дуговања гомилају - казао је Ђого.

ВОЗИЛА

На једној од лицитација организованих у овој години Пореска управа РС продавала је и своја службена возила. Понуђено је било шест аутомобила за које је вјештак утврдио да је њихово опште стање испод просјека, а почетна цијена возила која су била предмет јавне продаје била је нешто виша од 8.000 марака. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана