МУП Српске истражује пријаву малтретирања дјечака у Осмацима

Н.Т.
МУП Српске истражује пријаву малтретирања дјечака у Осмацима

ЗВОРНИК - Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске истражује пријаву Јусе Јусића из Осмака да су полицијски службеници Полицијске станице Осмаци незаконито поступали приликом уизимања изјаве од малољетног лица и ако се докаже да су поступали незаконито они ће одговарати.

Ово је саопштено, уз навођење иницијала, из  МУП-а гдје додају да је о догађају обавијештено Окружно јавно тужилаштво у Бијељини, под чијим надзором се предузимају све мјере и радње у циљу утврђивања чињеничног стања.

- Полицији у Зворнику је 23. августа  око 8.50 часова Ј.Ј. пријавио да су полицијски службеници Полицијске станице Осмаци 22. августа око 8.30 часова незаконито поступили приликом узимања изјаве од малољетног лица. Полицијски службеници су о догађају обавјестили. Министарство унутрашњих послова Републике Српске осуђује сваки вид насилничког понашања, те у складу са тим, уколико се докаже одговорност полицијских службеника, са истима ће се поступити у складу са законом, у смислу покретања дисциплинске и кривичне одговорности - стоји у саопштењу.

А. Ј. (14) из  насеља Махала тврди да су га полицијски службеници МУП-а брутално претукли у полицијској станици Осмаци, захтијевајући од њега да призна наводе о којима ништа није знао.

Његов отац Јусо Јусић тврди да су у Полицијску станицу у Осмацима дошли на позив инспектора да дјечак дође да узму од њега изјаву око неког дјела у селу Махала у којем живе, а којем, како он каже, његов син А.Ј. није присуствовао.

Јусић каже да није уписан њихов долазак у станицу те да је његов син остао у ходнику, а да су њега  одвели у други просторију.

- Тада је инспектор изашао, а ушао је полицајац и рекао да нигдје не идем, да би након минут, два чуо врисак мог дјетета из друге просторије како говори: „Не могу никога окривити кад нисам био ту“. Мој син је почео плакати и ја сам покушао изаћи, али ми полицајац није дао. Слушао сам како дијете вришти и плаче, и кад се завршило, излетио сам из просторије и видио два полицајца како стоје на вратима друге мале просторије и моје дијете како лежи уза зид, да би ми се један полицајац смијао у лице и рекао „није му ништа" – испричао је Јусић за „Независне новине“.

Тврди да су након тога дјечака ставили у аутомобил у којем била још два полицајца и инспектор и одвезли га негдје.

-Отац и ја смо кренули за њима аутом, али их нисмо успјели стићи. Дошли смо кући и након пола сата, 40 минута, дошла је патрола и само га избацила из аута. Дијете има маснице на врату, руци, огреботине, пао је у несвијест. Отишли смо у Дом здравља у Калесију одакле је упућен у УКЦ Тузла због повреда. Након што смо дошли из Тузле још два пута нам је полиција куцала на врата тражећи да ми дијете поново одведу и ја то нисам дао – истакао је и додао  да је позвао Полицијску управу Зворник и пријавио све то.

Непримјерене изјаве

У саопштењу МУП-а наводи се да су  непримјерене изјаве појединих политичких званичника из реда бошњачког народа који овај догађај злоупотребљавају у дневно-политичке сврхе у циљу подизања тензија међу грађанима.

- Министарство унутрашњих послова је опредјељено за законито поступање полицијских службеника у складу са датим овлашћењима према свим грађанима Републике Српске, без обзира којем народу припадали - истиче се у саопштењу.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана