МУП Српске истражује хоџу који је Српску назвао “геноцидном творевином”

ГС
Мухамер Штулановић
Foto: Принтснкрин | Мухамер Штулановић

БАЊАЛУКА - Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске отворило је истрагу након што је на интернету објављен видео-снимак на којем је приказан професор на Исламском педагошком факултету у Бихаћу, теолог и хоџа Мухамер Штулановић који је Српску назвао “геноцидном творевином”.

Сазнају то незванично “Независне новине” од извора блиских истрази.

У Републичком јавном тужилаштву речено им је да очекују од МУП-а да обави провјере те уколико утврди постојање основа сумње да је почињено кривично дјело, достави кривичну пријаву.

-Овдје у џамији, браћо, а то је сурова реалност и многих појединаца по нашим џамијама и џематима, и са нама сједи неко ко је појединачно баш због те геноцидне творевине која се окотила и заживјела тог 9. јануара, у виду геноцидне творевине „ер ес”, дана којег они славе, остао без 17 чланова најближе родбине. Који се, пазите то, нису изгубили, како се то замумуљено говори и представља, него су сви побијени и поклани само из разлога што нису били Срби - изјавио је Штулановић, те изазвао оштре критике у Српској.

Извори “Независних” истичу да у конкретном случају, са обзиром на то да је говор одржан у ФБиХ, посла има и за Кантонално тужилаштво УСК, будући да се овдје ради о изазивању националне и вјерске мржње, а то кривично дјело прописано је у Кривичном закону ФБиХ.

Из Кантоналног тужилаштва УСК нису одговорили на питања.

Под лупом Окружног јавног тужилаштва је и главни имам Меџлиса Исламске заједнице из Козарца Амир ефендија Махић, који је Светом Сави приписао фашизам, а Српској православној цркви (СПЦ) секташтво.

Њега је због тога недавно испитала полиција, а осумњичен је за јавно изазивање и подстицање насиља и мржње.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана