МУП Српске гарантује безбједност свим грађанима

ГС
МУП Српске гарантује безбједност свим грађанима

Министарство унутрашњих послова Републике Српске у складу са својим надлежностима предузима све потребне мјере и радње да стање безбједности на подручју Републике Српске буде повољно и гарант смо безбједности свим грађанима Републике Српске, без обзира којем народу припадају.

 На подручју Републике Српске одржавају се јавна окупљања и догађаји који организују удружења Бошњака (сијела за Бајраме, од стране Координација бошњачке заједнице и других бошњачких удружења обиљежава се Дан независности БиХ у локалним заједницама, као и други скупови различитог карактера - наводи се у саопштењу МУП-а.

Како они додају, никада ниједан није забрањен, нити су на овим догађајима евидентирани инциденти, прије свега јер су полицијски службеници предузели све потребне мјере и радње.

Истичу да, полицијски службеници по свакој пријави (без обзира којем народу припада жртва или извршилац) поступају у складу са законом.

- С тим у вези, још једном понављамо да се истрага у вези са кривичним дјелом разбојништво над породицом Мемишевић у вишеградском селу Омерагићи води под надзором Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево, Подручна канцеларија Вишеград и да се у овом предмету и даље предузимају мјере и радње и узимају изјаве свих лица која се могу довести у вези са извршењем овог кривичног дјела против имовине. У предмету физичког напада на О.М. из Братунца, подсјећамо да су полицијски службеници Полицијске станице Братунац идентификовали три малољетна лица која су по налогу Окружног јавног тужилаштва у Бијељини саслушана на околности учињеног кривичног дјела тешка тјелесна повреда - саопштено је из МУП-а.

Кажу, када је у питању поступање полицијских службеника Полицијске станице Осмаци према малољетном лицу, бошњачке националности, истичу да Управа криминалистичке полиције МУП-а у сарадњи са Окружним јавним тужилаштвом Бијељина проводи истрагу у вези са сумњом да су извршена кривична дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења и несавјесан рад у служби, те су у оквиру те истраге лишена слободе четири полицијска службеника ПС Осмаци, додају да су исти и суспендовани и против њих ће бити покренут унутрашњи поступак.

- У случају физичког напада на лице С.С. из Зворника који се догодио 03.09.2023. године у Горњој Каменици у саобраћају, полицијски службеници су у року од неколико часова идентификовали и лишили слободе два лица, Б.Ј. и Б.О. из Зворника - саопштавају они.

Додају, да је о свемуу обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва у Бијељини, под чијим надзором се предузимају даље мјере и радње на документовању догађаја, те напомињу, да оштећено лице до данас није дошло у Полицијску станицу да да изјаву у својству оштећеног лица.

- Из свега овог јасно прозилази шта је све урађено када су питању наводни "напади на повратничку популацију", иако су ово прије свега напади на грађане Републике Српске - кажу из МУП-а.

МУП Српске је позвао све представнике појединих федералних медија, бошњачких удружења и политичара из реда бошњачког народа да престану са ширењем вјерске и националне мржње, јер стварају напетост и хушкачку атмосферу, преноси РТРС.

- Свим заинтересованим сугеришемо да се укључе у рад форума за безбједност у локалним заједницама и да на тим састанцима изнесу конструктивне приједлоге којима ће допринијети статусу свих грађана, па и повратничке популације о којима наводно воде бригу - закључују из МУП-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана