МУП спреман за прославу Дана Републике Српске

Срна
Foto: Илустрација

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Министарство унутрашњих послова Републике Српске предузима неопходне мјере како би догађаји поводом обиљежавања Дана Републике, 9. јануара, протекли мирно и без инцидената, изјавио је Срни ресорни министар Синиша Каран.

- Оно што је новина јесте да ће се свечани дефиле МУП-а ове године одржати у Источном Сарајеву, што је за нас са аспекта безбједности и организације један нови изазов - навео је Каран.

Он је рекао да не сумња да ће и ове године свечани дефиле испунити очекивања, те је позвао грађане који су у могућности да присуствују свечаном дефилеу у Источном Сарајеву, да заједно са припадницима МУП-а мирно и достојанствено прославе Дан Републике Српске.

Република Српска ће 9. јануара прославити Дан Републике и 31 годину постојања.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

Свечани дефиле поводом Дана Републике - 9. јануара први пут ове године биће одржан у Источном Сарајеву. Дан раније ће бити одржана Свечана академија у Бањалуци.

Предсједник Српске Милорад Додик поручио је да ће свечани дефиле и сваке наредне године бити у другом граду, чиме ће се Дан Републике показати као интегративни празник који представља читаву Републику Српску. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана