Може ли Српска до чланства у БРИКС-у

Маријана Миљић Бјеловук
Може ли Српска до чланства у БРИКС-у

БАЊАЛУКА/КАЗАЊ - Иницијатива да Српска постане члан БРИКС-а је реална, уставна и потпуно спроводива, а зелено свјетло мора дати Парламент БиХ.

Порука је ово правника након што је предсједник Српске Милорад Додик, који је учествовао на Самиту БРИКС-а у Казању, гдје се састао и са првим човјеком Русије Владимиром Путином, навео да је жеља Републике да постане дио те међународне организације те да ће урадити конкретне кораке на том пољу.

- Према Уставу БиХ поред опште познатог права ентитета да успостављају посебне паралелне односе са сусједним државама, они могу и да уз сагласност Парламента БиХ склапају споразуме и са државама и међународним организацијама које нису сусједи БиХ - казао је “Гласу Српске” правник Огњен Тадић.

Наглашава да сходно томе идеја Републике Српска да евентуално склопи споразум са БРИКС-ом, као међународном организацијом, уз сагласност Парламента БиХ има правно упориште.

- Дакле иницијатива Републике Српске на том плану је уз добронамјерност чланова Парламента БиХ неопходних за већину потпуно реална, уставна и потпуно спроводива - закључио је Тадић.

Са друге стране правник Милан Петковић је рекао да ће, ако у Парламент БиХ дође иницијатива да Српска постане пуноправни члан БРИКС-а, бити тешко обезбиједити подршку.

- О томе би се свакако вијећало са скупштинском већином у Парламенту БиХ. Међутим, ако у обзир узмемо то како сада ствари строје и познајући какво је њихово расположење о било каквим чланствима Српске у међународним организацијама, тешко ће бити то све реализовати. Бошњаци би прије свега вјероватно говорили да је то нека врста самосталности и међународног признања и државотворности Републике Српске. Чисто сумњам да би они прихватили да та иницијатива прође парламентарну процедуру - казао је “Гласу” Петковић, који је и посланик у Представничком дому Парламента БиХ.

Додик је након састанка са Путином у Казању говорио о томе на који начин је могуће активније учешће Српске у оквиру БРИКС-а.

- Знам да се овдје одлучује консензусом свих. Међутим, ми у БиХ имамо могућност да се Парламент БиХ на захтјев Републике Српске сагласи да се и ми можемо бавити оваквим активностима и учлањењем у платформе као што је БРИКС. Покушаћемо то да урадимо - нагласио је Додик.

Он је навео да БРИКС није усмјерен против ЕУ и да је ријеч о организацији која тежи сарадњи држава и народа.

- Путин је ту дао највећи могући допринос. Учешће Кине, Индије и других држава које сада теже да буду примљене у овај блок показује да БРИКС расте и Република Српска ће настојати да се избори за неко своје мјесто - рекао је Додик и додао да то није усмјерено против било кога, већ је жеља да се искористи капацитет Републике Српске у пуном обиму.

Нагласио је и да је код Путина видио жељу да стабилизује прилике у региону и цијелом свијету, да се не може примијетити да жели сукобе, да наметне нешто своје.

Додик је навео да је Путина информисао о међународном интервенционизму и како Запад и Европа покушавају да утичу на ставове да се БиХ придружи санкцијама против Русије, али да се то неће десити.

Путин је навео да му је познато са каквим потешкоћама се суочава Српска и кроз каква искушења мора да пролази.

- Сигуран сам да ће са Вашим карактером и усмјерењем грађана Српске у вези са заштитом националних интереса све потешкоће бити превазиђене - рекао је Путин, који је изразио и наду да је учешће на БРИКС-у било корисно и да је сигуран да је Додик имао корисне пословне контакте.

Он је указао и на то да се времена и ситуације у свијету мијењају.

- Не боримо се ни против кога, стварамо нове механизме, сарадњу и чинимо то на основу једнакоправности - закључио је Путин.

Тродневни самит БРИКС-а, који је завршен у четвртак, окупио је политичке представнике 36 земаља, међу којима је и делегација Српске, коју предводи Додик. Република Српска на самиту БРИКС-а учествује као посматрач.

Групацију БРИКС-а тренутно чини 10 земаља - Русија, Кина, Индија, Бразил, Јужна Африка, Иран, Египат, Етиопија, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати, а жељу за чланством исказао је још одређени број земаља.

Репрезентација

На састанку Милорада Додика и Владимира Путина констатовано је да је учешће репрезентације Републике Српске на спортским играма БРИКС-а било веома успјешно.

- Путин је захвалио на способности да пошаљемо нашу репрезентацију. Морам да кажем да смо овдје освојили и медаље - рекао је Додик и навео да је на састанку са првим човјеком Русије било ријечи и о изградњи Српско-руског храма у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана