Може ли малољетни нападач из Лукавца кривично одговарати

ГС
Foto: РТРС

Колике су затворске казне предвиђене и какво је поступање институција предвиђено када малољетник почини кривично дјело у БиХ?

Сва ова питања постављају се након стравичних убистава у Србији, али у јутрошњим случајем из Лукавца гдје је малољетник у школи пуцао и тешко ранио једног запосленог.

Начин поступања када малољетници почине кривична дјела су: хапшење, судија одређује мјеру, преступници иду у Одгојни центар или у Завод. По Закону могу се изрећи одгојне мјере, казна малољетничког затвора и сигурносне мјере.

– Та казна малољетничког затвора изриче се у трајању од једне до десет година, тачан износ казне зависи од штетне посљедице, од понашања, његовог ранијег живота – све околности се узимају у разматрање – појаснио је надавно за Н1 адвокат Дарко Стојаковић.

И такве су одредбе за оне који имају од 16 до 18 година. Када имају мање – кривично не одговарају, али процедуре постоје.

– У ситуацијама када се утврди да је починилац до 14 година тада се подузимају мјере и радње с циљем откривања свих аспеката догађаја и у сарадњи са надлежним органом социјалног старања предузимају се мјере и радње – навела нам је Лејла Газибеговић – Беговић, из Одсјека за малољетнике Тужилаштва Тузланског кантона.

Те радње су прије свега ресоцијализацијског карактера. Иако је тренутна перцепција другачија, према подацима у Кантону Сарајево број кривичних дјела које су починили малољетници се смањује. Резултат је то и процеса рехабилитације који се обавља у Одгојном центру. Преступници овдје проведу до три мјесеца. Проблем је период након тога.

– Након завршетка кривичних санкција не знам колико је уређено, мислим да није – да се дјеца прате и послије. Када би се то ријешило онда би то био пун погодак и онда би могли говорити о успјешности рехабилитације – поентира Џенан Фејзић из Одгојног центра Кантона Сарајево.

Оно што се такође сада преиспитује јесте и кривична одговорност родитеља. Ријетки су такви судски процеси, а одговорност тешко доказива.

– Није баш лако етикетирати родитеље као једине одговорне за дијете. Дијете је продукт своје средине, не само родитеља. Родитељ одгаја и усађује вриједности, али дијете има интеракцију са многима – са другом дјецом, професорима, на њега утиче цјелокупно друштво – појашњава адвокат Стојаковић.

Са тим је сагласан и адвокат Ифет Ферагет. У исто вријеме предлаже се да кривична одговорност малољетника буде смањена на 12 година. Да ли је рјешење повећање казни?

– Уколико очекујемо да правосуђе рјешава проблеме онда смо на кривом путу, пажњу треба посветити образовању. Има неких који предлажу да се спусти праг кажњивости – то је у потпуности неприхватљиво – упозорава Ферагет, пише Н1.

И то због тога што се ради о дјеци. Често занемареној. Дјеци која одрастају у нестабилним друштвима и неријетко дисфункционалним породицама. Казнене одредбе прате европску праксу, истичу правници, али многи други друштвени аспекти нису адекватни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана