"Можда би се могао направити компромис": Вукановић о могућим кандидатима опозиције за градоначелника Бањалуке

ГС
"Можда би се могао направити компромис": Вукановић о могућим кандидатима опозиције за градоначелника Бањалуке

БАЊАЛУКА - Лидер Листе “За правду и ред”, Небојша Вукановић, каже да Драшко Станивуковић ни у једној варијанти не може добити подршку његове партије за нови мандат на мјесту градоначелника Бањалуке.

Што се тиче порука предсједнице Народног фронта, Јелене Тривић, како вјерује да ће њену кандидатуру за градоначелника највећег града у Српској подржати и СДС и Покрет “За правду и ред”, Вукановић поручује да ће то, прије свега, бити ствар договора представника опозиционих странака у Републици Српској.

– Оно што је сигурно јесте то да ми у Бањалуци не можемо подржати кандидата СНСД, али ни прикривеног кандидата СНСД, Драшка Станивуковића. О томе ко ће све бити кандидати, да ли ће се успјети укрупнити опозиција и да ли ће имати једног кандидата, то је ствар будућег договора – каже Вукановић за Српскаинфо.

Јелена Тривић је, између осталог, раније истакла како вјерује да ће њену кандидатуру за градоначелника Бањалуке подржати СДС и Покрет за правду и ред.

– Планирам иницирати састанак представника Народног фронта са представницима два наведена субјекта како бисмо договорили међусобну подршку кандидатима за градоначелнике и начелнике широм Републике Српске. СДС, на примјер, има одличног кандидата за градоначелника Бијељине, као и Покрет за правду и ред за градоначелника Требиња. Сматрам да би побједа опозиционих кандидата у Бањалуци, Бијељини и Требињу, као регионалним центрима, представљала одличну основу за побједу опозиције на општим изборима 2026. године – истакла је Тривићева.

С друге стране, Вукановић истиче да је до подношења кандидатура остало још доста времена, те да су то ствари о којима треба озбиљно разговарати с представницима осталих опозиционих странака.

– Што се тиче кандидатуре Јелене Тривић, мислим да је она још давно требало да има неку врсту поштовања према нама. Плашим се да су исувише затровани односи у Требињу између њених људи и Листе “За правду и ред”. Примјетно је да њена странка и даље, на неки начин, води кампању против Лазара Радана тако да су многе ствари упропаштене без икакве потребе. Ми нећемо подгријавати тензије нити продубљивати сукоб, нити нама то одговара. Још има времена да се ствари сложе. Међутим, плашим се да су ствари у Требињу, што се тиче Народног фронта, али и у неким другим мјестима, као што је Зворник, отишле предалеко. У сваком случају, нисмо за отварање непотребних фронтова унутар блока који је против Милорада Додика – каже Вукановић за Српскаинфо.

На питање да ли ће Листа “За правду и ред”, без обзира на исход предстојећих преговора опозиционара, прије подржати Јелену Тривић за градоначелника Бањалуке него Драшка Станивуковића, Вукановић одговара да у сваком случају Станивуковић никако неће имати подршку његовог политичког покрета.

– Драшка нећемо подржати никад и прије би подржали било кога другог! Да ли ћемо подржати Јелену Тривић, то ћемо договорити с нашим одбором у Бањалуци. Видјећемо ко је најбоље рјешење и ко може побиједити. То је прича за једну озбиљну анализу и одлуку која захтијева да видимо ко би све могао да буде кандидат. Хипотетички, можда би се могао направити компромис када би Игор Црнадак био кандидат за градоначелника. Можда би он могао да добије подршку и нас, и Јелениног Народног фронта и СДС. У сваком случају, Јелена Тривић је нама испред Драшка, јер није у симбиози с Додиком – поручује Вукановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана