Москва подржала формирање комисија за Сребреницу и Сарајево

Срна
Москва подржала формирање комисија за Сребреницу и Сарајево

Москва - Министарство спољних послова Русије поздравило је данас формирање независних међународних комисија у Републици Српској ради истраге злочина над свим народима у Сребреници и над Србима у Сарајеву између 1991. и 1995. године.

“Поздрављамо успостављање независних међународних комисија у Републици Српској (БиХ) да истражи злочине над свим народима у Сребреници и над Србима у Сарајеву између 1991. до 1995. године”, наведено је на твитер налогу Министарства спољних послова Русије, преносе београдски медији. 

Влада Републике Српске именовала је 7. фебруара чланове двије међународне и независне комисије - за страдање свих народа у и око Сребренице од 1992. до 1995. године и за страдање Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године. 

Предсједавајући Комисије за Сребреницу је Гидеон Грајф, израелски стручњак за истраживање Холокауста. 

Осим Грајфа, чланови Комисије за Сребреницу су Аденреле Шинаба из Нигерије, Јуки Оса из Јапана, Роџер Бајард из Аустралије, Зенг Ји из Кине, Ђузепе Закарија из Италије, Маркус Голдбах из Њемачке, Лавренс Арманд Френч из САД и Марија Ђурић из Србије. 

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године одлучила је 1. априла, на конститутивној сједници у Бањалуци, да се неће оглашавати у јавности до окончања рада. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана