Модрича: Откривена спомен-биста генералу Новици Симићу

СРНА
Foto: Срна

МОДРИЧА - Парастосом код централног споменика за 700 страдалих бораца и освештањем спомен-бисте генерала Новице Симића у Модричи је данас обиљежен Видовдан - Дан општине и 32 године од ослобођења Модриче у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Начелник општине Модрича Јовица Радуловић рекао је да ова општина није заборавила генерала Симића и борце који су дали животе за Републику Српску.

"Нове генерације знаће о стварању и одбрани Републике Српске онолико колико им учесници Одбрамбено-отаџбинског рата пренесу истину о борцима и генералу Симићу", рекао је Радуловић.

Он је навео да је задовољан што је реализована иницијатива из 2018. године о подизању споме-бисте генералу Симићу уз централно спомен-обиљежје свим страдалим борцима са подручја Модриче и више од 30 општина бивше Југославије, чије породице данас живе у овој општини.

Радуловић је рекао да је постављање спомен-бисте финансирала локална самоуправа, чиме је изражена захвалност свих грађана генералу за све што је учинио за српски народ на овом подручју и освјетлао свој и образ бораца који су учествовали у пробоју Коридора, једној од најважнијих и најсвјетлијих битака у Одбрамбено- отаџбинском рату.

"Све будуће генерације могу се дичити славном битком, битком без иједне мрље, и битком за коју је повод била смрт 12 беба у Бањалуци због недостатка кисоника услед забране лета наметнутог од УН", рекао је Радуловић.

Син генерала Симића Данијел захвалио се грађанима Модриче и руководству ове општине за постављање спомен-бисте, те истакао да обиљежја не трабају само ради учесника у стварању и одбрани Репбулике Српске, него и ради будућих генерација које морају знати шта се стварно десило на овом просотру.

"Породица и ја изражавамо велико задовољство што је постављено спомен-обиљежје Новици, које заслужују и сви другу борци, генерали и заслужни грађани Републике Српске", рекао је Симић.

Цвијеће на спомен-обиљежје страдалим у Одбрамбено-отаџбинском рату, пред спомен-бисту Симићу и на Спомен-костуриницу за погинуле у Другом свјетском рату положили су начелник општине и представници локалне управе Модриче.

У свим православним црквама на подручју Модриче служене су литургије, а пред централном спомеником помен за све борце страдале за Републику Српску и генерала Симић.

Вишедневна манифестација обиљежавања Дана општине, која је почела на Дугој Њиви, настављена је синоћ свечаном академијом и додјелом признања и награда организацијама и појединцима за подтигнуте резултате од Видовдана до Видовдана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана